Studien visar: Du blir inte smartare av sudoku

Studien visar – du blir inte smartare av sudoku
Studien visar – du blir inte smartare av sudoku

Tillhör du de som kastat dig över sudoku och andra övningar som sägs stärka din hjärna och göra dig smartare?
Då kan du lägga ner sudokun nu. En ny studie visar nämligen att du inte blir smartare av övningen utan istället borde snöra på dig löparskorna och bege dig ut på en löptur, det skriver Dailymail.

Att träna upp hjärnan med hjälp av olika hjärn-gympa övningar som sudoku och olika minnesappar kan vara en kul underhållning. Men om du tagit upp sysslan bara för att höja dina resultat på ett iq-test så kan du sluta med en gång. En studie som genomförts på Western University in London visar nämligen att träningen är helt onödig och inte ger några resultat – möjligtvis kan du bli bättre på just den övningen du tränat på men inte på några mer generella tester som till exempel ett iq-test, det skriver den brittiska tidningen.

Sov bättre och träna

I studien ingick 72 personer som delades in i olika grupper. Efter att ha genomfört en rad olika tester fick den ena gruppen sedan spendera 13 timmar under en period av 20 dagar med att använda ett program på en dator som skulle öva upp minnet. Den andra gruppen gjorde inga övningar för att träna hjärnan. Efter perioden var över fick deltagarna göra nya sluttester som liknade de som den ena gruppen övat på. Resultatet visade att de som övat på programmet inte förbättrade sina resultat alls jämfört med de som inte övat. Forskaren Bobby Stojanoski som står bakom studien, berättar för tidningen att de hade förväntat sig att de skulle bättra på sina resultat på testerna – åtminstone på de delar som var väldigt lika de som de hade övat i flera timmar på.

– Tyvärr finns det inga bevis som kan styrka den tesen, säger han till tidningen.

Istället bör man enligt Stojanoski fokusera mer på att träna regelbundet, sova bättre, äta rätt och utbilda sig.

– Om man vill förbättra sina kognitiva funktioner så tycker jag att man ska gå ut och gå eller jogga i en timme eller umgås med sina vänner. Det är bättre för dig än att sitta inne och spela dataspel eller lägga tiden på hjärngympa, säger han till Dailymail.

Blir bättre med övning

Även om studien visar att man inte kunde bli smartare genom att träna upp hjärnan med hjärngympa så berättar Stojanoski att det inte är omöjligt att det finns övningar som kan göra dig bättre på vissa specifika uppgifter. Man kan absolut träna mycket på en sak och bli bättre däremot ska man inte förvänta sig att den träning man lagt ner kommer att ge bättre resultat inom andra områden, berättar han för tidningen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN