Smart av fisk – inte bara skrock

HÄLSA

Ny studie bekräftar gammal klyscha

Vi har fått höra klyschan sedan barnsben.

Nu har svenska forskare beviset.

Fisk gör oss smartare.

Foto: Gav bättre poäng.

Göteborg. Pojkar som åt fisk en gång i veckan fick sex procent bättre resultat på intelligenstester vid mönstringen. De som åt fisk dubbelt så ofta hade tolv procent bättre testresultat.

Det visar en ny studie gjord på närmare 4 000 tonårspojkar som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica.

– Hur vi än vänder och vrider på resultatet så står de här klara sambanden fast, säger professor Kjell Torén till Göteborgs-Posten.

Flera tidiga studier har visat att fisk har en positiv påverkan på nervsystemet på både barn och vuxna. Detta är första studien som undersökt effekten på tonåringar.

Ät flera gånger i veckan
Mats Johnson, överläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, har iakttagit liknande effekter hos barn med adhd och läs- och skrivsvårigheter.

– Fettsyrorna i fisk anses förbättra överföringen av signalsubstans i hjärnan, vilket gör det lättare att koncentrera sig.

För den som inte vill svälja kapslar är ett regelbundet intag av fet fisk som lax, sill och makrill ett smart alternativ.

– Det kan troligen ge ett liknande resultat. Men då får man nog äta flera gånger i veckan.

Även i England

En brittisk studie som presenterades i oktober i fjol styrker också sambandet mellan fisk och intelligens. Tusentalet elever i engelska Durham fick en daglig kapsel fiskolja, laddad med fettsyrorna omega 3 och 6, under ett läsår. Resultatet: barnen som matats med fisktillskott hade fått betydligt vassare betyg än sina skolkamrater.

(TT-Aftonbladet)