Smart av fisk – inte bara skrock

Hälsa

Ny studie bekräftar gammal klyscha

Vi har fått höra klyschan sedan barnsben.

Nu har svenska forskare beviset.

Fisk gör oss smartare.

Gav bättre poäng.

Gav bättre poäng.

Göteborg. Pojkar som åt fisk en gång i veckan fick sex procent bättre resultat på intelligenstester vid mönstringen. De som åt fisk dubbelt så ofta hade tolv procent bättre testresultat.

Det visar en ny studie gjord på närmare 4 000 tonårspojkar som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica.

– Hur vi än vänder och vrider på resultatet så står de här klara sambanden fast, säger professor Kjell Torén till Göteborgs-Posten.

Flera tidiga studier har visat att fisk har en positiv påverkan på nervsystemet på både barn och vuxna. Detta är första studien som undersökt effekten på tonåringar.

Ät flera gånger i veckan
Mats Johnson, överläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, har iakttagit liknande effekter hos barn med adhd och läs- och skrivsvårigheter.

– Fettsyrorna i fisk anses förbättra överföringen av signalsubstans i hjärnan, vilket gör det lättare att koncentrera sig.

För den som inte vill svälja kapslar är ett regelbundet intag av fet fisk som lax, sill och makrill ett smart alternativ.

– Det kan troligen ge ett liknande resultat. Men då får man nog äta flera gånger i veckan.

Även i England

En brittisk studie som presenterades i oktober i fjol styrker också sambandet mellan fisk och intelligens. Tusentalet elever i engelska Durham fick en daglig kapsel fiskolja, laddad med fettsyrorna omega 3 och 6, under ett läsår. Resultatet: barnen som matats med fisktillskott hade fått betydligt vassare betyg än sina skolkamrater.

(TT-Aftonbladet)

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa