Gick ner 17 kilo – med skräpmat

Av: Kristina Ohlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är skolan där eleverna rasar i vikt – med hjälp av skräpmat.

Alexandra, 19, blev 17 kilo lättare på jordnötssmör, vitt bröd, sylt och chips.

Foto: TV 3

– Glöm kolhydratpaniken, säger hon i tv-programmet ”Generation fett”.

50 000 kronor i månaden kostar det att vara elev på överviktskliniken Wellspring Academy i Kalifornien. Där sätts feta barn på en sträng diet – för att gå ner i

vikt.

Var matrebell

Men frukt, fibrer och grovt bröd har ersatts med sylt, vitt bröd och vaniljpudding. 19-åriga Alexandra från Ystad är en av eleverna på skolan. På elva månader har hon gått ner 17 kilo.

– Jag har alltid älskat mat. Jag är den duktiga tjejen och det enda jag var rebell med, var maten.

Redan som åttaåring besökte hon en dietist. Ingenting har fungerat för henne. Fram tills nu. Tillsammans med skolans dietist är eleverna med i mataffären och handlar. Korgen fylls till bredden med chips, salta pinnar och godis.

Gick ner 60 kilo

– Ungdomarna är vana att äta chips, så de vill ha chips. Vi vill att de ska ha tillgång till det mesta de har hemma, säger dietisten Shauna Johnson.

Det är okej att äta både socker och kolhydrater - men i lagom mängd. En timme om dagen står eleverna på trampmaskinen inne på gymmet, och en timme på morgonen är det promenader.

Och eleverna fullkomligt rasar i vikt. Mönstereleven Jule har tappat halva sin vikt – 60 kilo – på ett år. En annan tjej har gått ner fem jeansstorlekar. Alexandra känner sig både friskare, starkare och mer tillfreds med sig själv. Hon har ett mål när hon kommer ut från skolan.

– Att starta ett eget Wellspring i Sverige.

Publicerad: