En gång för alla

Har höstmörkret tvingat dig att ge upp dina promenader? Testa ett svettigt pass Indoor walking - en ny form av gruppträning.

Att du kan gå dig i form är inget nytt. Men för dig som föredrar gruppträning och vill maximera dina promenader finns nu Indoor walking, en inomhusaktivitet där du jobbar i takt till musik med en instruktör som pushar dig. Tänk spinning men byt ut cykeln mot en ”walker”.

Maskinen är uppbyggd ungefär som gymmens crosstrainers, men aningen nättare och med två olika sorters handtag, ett styre och ett par stavar som pendlar i takt med fötterna. Intensiteten varvas mellan att gå, löpa och staka. Genom att variera greppet på handtagen tränas olika delar av kroppen.

Stort intresse

Indoor walking är redan etablerat i södra Europa och USA, och har nu kommit till Sverige. På Friskis & Svettis anläggningar i Göteborg och Malmö har passet introducerats under hösten och intresset har varit stort, säger Annika Gärderud, utvecklingsansvarig.

– Klasserna är jättepopulära och alltid fullbokade.

Indoor walking ska passa alla åldrar och det spelar ingen roll om du är nybörjare eller vältränad.

– Du bestämmer själv motståndet på walkern så att du orkar genomföra ett skönt träningspass, säger Annika Gärderud.

För dig som har dåliga knän eller leder ska den här träningsformen vara bra eftersom maskinen fungerar stötdämpande och belastningsrisken är låg.

Styrka och kondition

Träningsformen ska vara konditionshöjande, men du får även med styrka för ben, bål och armar.

Sugen på att testa? Än så länge finns Indoor walking endast på ett par orter i Sverige. Men jag tippar att träningsformen sprider sig till fler anläggningar under våren.n

Publisert: