Hundmaten kan döda din hund

Torrfoder gör hunden fet och allergisk

Lägger du pengar på dyrt torrfoder till din hund, i tron om att du ger din älskling det allra bästa?

Glöm det.

Maten kan nämligen förkorta hundens liv med tre år.

Den belgiska undersökningen, som gjorts på 600 hundar, visar att torrfoder orsakar allergier och fetma hos människans bästa vän.

– Husdjur är, precis som människor, offer för skräpmat, säger djurakupunktören Gerard Lippert som ligger bakom undersökningen till nyhetsbyrån AFP.

Maten överhettas

Enligt undersökningen försvinner de viktiga näringsämnena under tillagningen.

– Torrfoder för hundar och katter överhettas under tillagningen vilket förstör vitaminer och annan grundläggande näring i maten. Vi känner inte till proteinkällan i maten. Och det är oftast för mycket genetiskt modifierade spannmål och väldigt lite grönsaker, säger han.

"Ska äta som vargarna"

I Frankrike, det europeiska land med flest hundägare, vittnar veterinären Laurence Colliard om hundarnas och katternas ökande hälsoproblem.

– Jag ser mer allergier, diarré, kräkningar, hudsjukdomar och fetma, speciellt hos katter på grund av det alltför höga energiinnehållet i industriellt producerad kattmat, säger han.

Enligt människorna bakom husdjursdieten BARF, biologisk lämplig raw food, ska våra husdjur äta rått kött, ben, organ, grönsaker precis som deras släktingar som lever i det vilda.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN