Kolhydrater farligt för kvinnors hjärtan

Hälsa

Kvinnor som äter stora mängder snabba kolhydrater, som vitt bröd, vitt ris och socker, löper mer än dubbelt så stor risk att drabbas av hjärtsjukdomar som kvinnor som äter mindre snabba kolhydrater. Män är inte lika känsliga, visar en italiensk studie som omfattar nära 48 000 vuxna män och kvinnor.

Studien slår fast att kolhydratrik kost ökar blodsockerhalten och halten av skadliga blodfetter, så kallade triglycerider, samtidigt som nivåerna av det goda kolesterolet HDL minskar. Särskilt stor påverkan har snabba kolhydrater med högt GI-värde.

Dubbelt så hög risk

Kvinnor som åt en kost med högt GI löpte 2,24 gånger så hög risk att drabbas av hjärtsjukdom jämfört med kvinnor som åt kost med lågt GI, som frukt, grönsaker och fullkorn. Någon sådan risk kunde inte påvisas för män.

Könsrelaterade skillnader

Enligt forskaren Sabina Sieri, som lett undersökningen vid italienska Fondazione IRCCS Instituto Nazionale dei Tumori, kan resultatet bero på könsrelaterade skillnader i ämnesomsättningen som gör kvinnor mer känsliga för höga triglyceridnivåer.

Studien presenteras i medicintidskriften Archives of Internal Medicine.

TT

ANNONS

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Extern länk från Wellness

Läs mer här

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa