Brooke kan lösa åldrandets gåta

HÄLSA

Flickan som aldrig åldras ska nu studeras

1 av 3 | Foto: Brooke Greenberg, 9, tillsammans med sin syster Carly när hon var 6 år gammal.

Brooke Greenberg är 17 år men ser inte en dag äldre ut än ett.

Nu ska forskare undersöka hennes gener i jakten på ungdomens källa.

Nästa år får Brooke Greenberg rösta för första gången men hon bär fortfarande blöjor, vaggas till sömns och är bara 76 centimeter lång.

Brooke från Baltimore i USA har en mycket ovanlig sjukdom som gör att hon stannat i växten, både mentalt och fysiskt. Hon bor med sina föräldrar och tre systrar och är fortfarande som ett litet, litet barn som aldrig lärt sig att prata eller gå.

Åldrandets gåta

Men samtidigt som det mesta hos den ovanliga lilla tonåringen inte åldrats alls sedan hennes första födelsedag har andra delar av henne blivit gamla i förtid. Hon har drabbats av flera slaganfall, magsår och andningssvårigheter.

Forskare är väldigt fascinerade av Brooke Greenbergs sjukdom, som hennes egen läkare kommit att kalla för Syndrom X, och tror att hennes gener kan rymma svaret på gåtan till varför människokroppen egentligen åldras.

– Vi tror att Brookes tillstånd kan ge oss en unik inblick i åldrandeprocessen. Vi tror att den process som styr åldrandet och utvecklingen i hennes gener har muterat och frusit fast i tiden. Om vi kan hitta de generna och jämföra dem med normala gener kanske vi kan se exakt vad de gör och hur vi kan kontrollera dem, säger professor Richard Walker på Universitetet på South Florida School of Medicine som leder forskningsteamet som nu ska undersöka Brooke.

"Varför är vi dödliga?"

Teamet kommer att arbeta i London och bestå av några av världens ledande forskare inom åldersrelaterad forskning, skriver Timesonline.

– Bevisen tyder på att bara ett fåtal gener styr hela åldrandet. Om vi kan ta reda på vilka de är och hur de fungerar öppnar det vägar till nya terapier för åldersrelaterade sjukdomar hos oss alla, säger professor Eline Slagboom på Leiden University i Holland.

Brooke Greenberg föddes 1993 och väger i dag 7, 3 kilo. Hon har fortfarande kvar sina mjölktänder och hennes läkare har uppskattat hennes mentala ålder till dryga 10 månader.

Forskningsteamet som nu ska undersöka hennes gener har inga små ambitioner med sitt uppdrag.

– Kanske kan det ge oss chansen att svara på frågan varför vi är dödliga, säger Walker.