”Om du vill leva länge, följ mig!”

1 av 4 | Foto: pontus höök
Bikram Choudhury är grundaren till den omåttligt populära bikramyogan – där man yogar i 40 graders värme. Själv är han både rik och kaxig och beskrivs som en briljant galning.

Bikram Choudhury, 63, är yogavärldens rockstjärna och bad boy. En charmig galenpanna – snabb i käften, uppblåst och kaxig.

– Jag kan bota vem som helst! Ta två yogaklasser om dagen och du får 42 orgasmer på raken! Jag lovar!

Bikram Choudhury har blivit multimiljonär på sin idé med yoga i heta lokaler. Hans yogaserie – 26 positioner och två andningsövningar i 40-gradig värme – har rätt och slätt uppkallats efter honom själv. Bikramyoga.

Enligt yogakungen och hans hängivna anhängare är bikramyoga svaret på det mesta. Allt från cancer till sexproblem, anorexi, tinnitus, benskörhet, sömnsvårigheter och reumatism kan botas med yogaserien. På Bikrams hemsida vittnar yogautövare med alla möjliga hälsoproblem om hur de blivit friska genom att träna yoga i bastuvarma lokaler.

”För att det funkar!”

Det finns inga vetenskapliga belägg för att bikramyoga botar svåra sjukdomar. Men det händer mycket i kroppen under ett pass. Muskler och leder blir starkare, slaggprodukter och gifter svettas bort och blodcirkulationen ökar. I dag finns över 4 000 bikramstudior världen över och antalet växer stadigt. Den svettiga rörelsen har blivit allt mer populär.

– Varför? undrar Bikram retoriskt. För att det funkar! It works!

Han spricker upp i ett brett leende och låter som en hipp version av Jesus när han fortsätter:

– Om du vill leva längre, honey, följ mig!

Kändistätt

Kändisar som Madonna, George Clooney, Julia Roberts, president Nixon och John McEnroe har tränat med Bikram. Elvis Presley och yogagurun var bästisar och bundis på 70-talet.

Självklart har Bikram jagats av Oprah Winfrey. Men när tv-stjärnan ringde och bjöd in honom till sitt program talade han om för henne att han var ”upptagen”, ville hon ha en intervju fick hon vara snäll att komma till hans tortyrkammare i Beverly Hills (det är så han kallar sina uppvärmda yogalokaler). Bikram undervisar själv och han är känd för att vara tuff mot sina studenter. Hans elaka kommentarer har fått många nybörjaryogis att lämna studion, gråtande.

Himmel & helvete

– För att komma till himlen måste du först till helvetet, förklarar Bikram. Du tränar hos mig i ett hett, svettsinkande rum och du hatar det. Men det funkar!

Den här kvällen gör Bikram – som precis som Carola endast går under förnamn – ett framträdande i Harlem, New York. Utanför föreläsningslokalen säljs allt från moderrätta

yogakläder till kravmärkta popcorn och vitaminspäckade smoothies. New Yorks yogagrädda minglar runt, kramas och kindpussas. När Bikram till slut dyker upp, nästan en timme försenad, möts han av dundrande applåder och busvisslingar.

Glider in på scenen

Yogagurun glider självsäkert in på scenen, klädd i välpressad vit kostym, glittrande slips, skor i krokodilskinn och en ljus hatt med fjäder i brättet. Han ser mer ut som en hallick än en spirituell ledare när han krumbuktar sig och bugar mot publiken.

Folk reser sig upp i bänkraderna och jublet stiger.

– Han är briljant och galen, säger Janine Outlaw, en ung tjej i publiken som tränat bikramyoga i fem månader och säger att det är den enda träningsform hon fastnat för på allvar.

Precis som resten av publiken verkar hon tagen av yogaledaren och släpper honom inte med blicken. Bikram – som gärna pratar om hur stora egon står i vägen för utveckling – verkar inte alls ha något emot den massiva uppmärksamheten.

– Jag älskar den! Jag njuter! Det är positiv energi!

Verbala piskrapp

I över två timmar håller Bikram ett böljande, ostrukturerat och ibland motsägelsefullt tal. Han river ner applåder och skratt. Publiken får ställa frågor och den som har kritiska synpunkter (en kvinna frågar varför alla studior måste ha heltäckningsmattor, som blir äckliga när det droppar svett på dem) får verbala piskrapp till svar eller inga svar alls (”Vem är du? Du ser ut som en man! Är du kvinna?”).

Bikram hinner också dra ett par anekdoter om sin shoppingglädje. Den här morgonen har han köpt resväskor på Manhattan. Så att han ska kunna fylla dem med mer shoppinggods. Han älskar bilar och har ett helt stall med Rolls Royce, en dyrbar klocksamling och bor tillsammans med sin 20 år yngre yogifru Rajashree i en jättevilla i Beverly Hills.

Förra året uppskattade Wall Street Journal yogakungens månadsinkomst till sju miljoner dollar, medan Bikram själv plussar på beloppet och påstår att han tjänar tio miljoner dollar i månaden. Bikram, som flyttade till USA från hemlandet Indien i början av 70-talet, lever den amerikanska drömmen.

– Jag gillar pengar, säger han. Pengar är bra.

Men hur kan bling och shopping gå ihop med rollen som spirituell ledare?

– Fel fråga, säger Bikram och viftar med handen. Ni i väst förstår inte. Jag kan vara spirituell och materialistisk på samma gång!

Den konsumtionsglade yogaledaren har kallats yogavärldens bad boy.

– Det smeknamnet har jag fått för att folk är rädda för mig – för mina ord. Jag tar ingen skit!

”Folk borde ha fattat”

För Bikram är det ingen överraskning att hans yogarörelse har vuxit och spridit sig över världen.

– Fast jag är lite besviken över att det tog så lång tid, säger han. Jag har undervisat i 50 år! Folk borde ha fattat för länge sen!

Efter sin show i Harlem skyndar Bikram vidare med sitt entourage till en restaurang. Han säger att han inte äter alls. Och aldrig sover. På väg in i hissen kramar han fler händer och signerar ett par av sina egna böcker. Hans rockstjärnestatus går inte att ta miste på. Inte på självförtroendet heller.

– Jag är en super-duper star! hojtar yogakungen innan hissdörren går igen. Jag är större än du någonsin kan förstå! n

Bikramyoga

90-minuter lång yoga-klass i 40-gradig värme. Samma serie görs varje gång – 26 yogapositioner och två andningsövningar. Varje position repeteras. Halva yogaklassen består av stående övningar, halva av liggande.

KOM IGÅNG

Drick mycket vatten före passet. Vätske­balansen är viktig så att du inte blir uttorkad.

Tänk också på att fylla på med elektrolyter (salter), som magnesium, natriumklorid, kalcium och kalium. Kokosnötsvatten är bra!

Inga långa byxor. Kör på shorts och linne.

Även om värmen gör dig yr eller till och med illamående de första lektionerna – lämna inte den varma yogalokalen! Sätt dig ner och vila. Målet är att stanna kvar och vänja sig vid hettan.

Varje bikramstudio har heltäckningsmatta.

FÖRDELAR

Muskler och leder sträcks, stärks och balanseras.

Slaggprodukter och gifter svettas ut.

Blodcirkulationen ökar, blodet syresätts.

Immunförsvaret blir bättre.

Varma muskler är inte lika ömtåliga som kalla muskler – risken för skador är mindre.

Varma muskler bränner fett snabbare än kalla.

Nervsystemet stimuleras av värmen.

NACKDELAR

Dyr träningsform. (En lektion kostar 190 kronor, månadskort 1? 300 kronor på Bikram Yoga Södermalm, Stockholm).

Det är lätt att bli uttorkad om man inte dricker ordentligt.

Risk att bli yr och illamående första ­gångerna man tränar.

Katarina Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning