Naturläkemedel farligt för hjärtsjuka

Hälsa

Lider du av hjärtproblem och medicineras för det? Då bör du skippa flera av de vanligaste naturläkemedlen.

Ginseng, echinacea och vitlök – alla populära naturläkemedel – bör undvikas av hjärtpatienter, visar en ny amerikansk studie.

Tjugofem farliga produkter

Forskningen som presenterades i Journal of the American College of Cardiology förra veckan listar över tjugofem örtprodukter som kan vara farliga i samband med hjärtmedicinering.

Man har kommit fram till att ämnen i dessa preparat kan förvärra eller minska de effekter man vill uppnå med exempelvis blodtrycksänkande- eller blodförtunnandemediciner.

Kan höja blodtrycket

– Dessa produkter är inte farliga i sig själva, men tar man dem tillsammans med hjärtmediciner kan en relativt liten dos bli farlig, säger Arshad Jahangir, hjärtspecialist and professor vid Mayo Clinic i Scottsdale.

Vissa naturläkemedel kan till och med höja blodtrycket och hjärtfrekvensen.

Johannesört och vitlök

Johannesört som ofta ingår i preparat mot nedstämdhet och depression är ett exempel på en blodtryckshöjare eftersom örten minskar effektiviteten hos betablockerare och kolesterolkontrollerande statiner.

Förkylningsklassikern vitlök bör inte kombineras med blodförtunnande preparat eftersom vitlöken ökar risken för blödningar.

Annat som bör undvikas är grapefruktjuice trots att det är bra för hjärtat. Forskning visar att grapefruktens juice, som anses påverkar hjärtat och blodomloppet positivt och öka mängden statiner, samtidigt kan leda till leverskador och muskelsmärtor, uppger health.com.

Linnea Uddenmyr

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa