Stress är värst för yngre kvinnor

Av: 

Petra Weiss

Inre hälsa

Sluta stressa på jobbet – om du är kvinna och under 50.

Ett stressfyllt jobb ökar risken att drabbas av hjärtsjukdomar med hela 35 procent.

När över 12000 sjuksköterskor undersöktes för att se hur stress på jobbet påverkade dem, upptäckte de danska forskarna vid universitetet i Glostrup att kvinnor under 50 löper betydligt högre risk att drabbas av hjärtsjukdomar jämfört med kvinnor som inte är stressade på jobbet.

Sifforna var så höga som 35 procent – och då bara bland de yngre kvinnorna, något som visar att det är andra faktorer som spelar in när äldre kvinnor utvecklar hjärtsjukdomar.

Saknats studier på kvinnor

Tidigare studier har bevisat att stress på jobbet är farligt för män, men det har tidigare saknats motsvarande studier på kvinnor.

Kvinnorna i den nya studien var mellan 45 och 64 år gamla och förutom frågor kring sin situation på jobbet följdes deras hälsotillstånd under 15 år, fram till år 2008.

– Det är viktigt att tackla stressen på jobbet på ett positivt sätt och försöka koppla bort jobbet under fritiden, menar June Davison, hjärtsjuksköterska på The British Heart Foundation.

Våga prata

– Man måste också våga prata med kollegor eller chefer om att man känner sig stressad på jobbet.

En stressminskare kan vara att ta trapporna istället för hissen och promenera till jobbet istället för att åka bil eller kommunalt. Motionen är också bra för hjärtat.

ANNONS

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa