”Yoga håller kroppen ung”

Av: 

Johanna Björklunds

Kvinnohälsa

Det är aldrig försent att börja. Yoga är skonsamt för alla åldrar och ger inte bara en stark och slank kropp utan kan också stärka sexlivet, motverka inkontinens och reducera rynkor.

– Yoga är föryngrande, både på insidan och utsidan, säger Karin Björkegren Jones, författare till boken ”Yoga för livet”.

Karin Björkegren Jones fastnade för yoga vid 36 års ålder. Favoriten just nu är ashtanga.
Karin Björkegren Jones fastnade för yoga vid 36 års ålder. Favoriten just nu är ashtanga.

Tror du att din kropp har blivit för gammal för att sträckas ut i solhälsningar, bakåtböjningar och vridningar? Tänk om, det kan vara nu som du är mest mottaglig för alla fördelar som yoga för med sig.

Och du har allt att vinna, menar Karin Björkegren Jones, 45, yogalärare och författare till boken Yoga för livet som främst riktar sig till kvinnor som nått över 40-strecket.

Hjälper mot åldrandet

–Det händer ju saker med kroppen när vi åldras och yogan hjälper jättebra mot mycket av det, säger Karin.

– Det kan ju vara olika för olika personer, en del har svårt att varva ner och har sömnproblem, då finns det ställningar som är bra för det. Sen finns det de som aldrig känner sig riktigt pigga och då finns det andra positioner som gör att energin kommer i gång.

Karin själv fastnade inte ordentligt för yoga förrän hon var 36 år. Då blev hon kär i den form som kallas ­ashtanga.

– I vissa åldrar behöver man vissa sorters yoga, nu generaliserar jag förstås, det är ju inte lika för alla. Men det som är så bra med yoga är att man kan behålla mjukheten och flexibiliteten i kroppen, samtidigt som man bygger upp både inre och yttre styrka.

Stärker sexlivet

En mer flexibel ryggrad och ökad rörlighet är inte det enda som yoga kan ge. Även andra problem som försämrad blodcirkulation, inkontinens och besvär i klimakteriet kan förebyggas.

– Det sägs att man kan stabilisera hormonerna genom yoga, därför är yoga bra vid klimakteriet. Det finns också många ställningar som är höftöppnande så att det blir blodgenomströmning till under­livet, vilket stärker upp för sexlivet.

I yogan finns ju också yogaandningen, som är mycket större och starkare än hur du vanligtvis andas, och som sätter igång blodcirkulationen. Allt det här försämras ju när man blir äldre.

Ett sätt att leva

Men yogan är så mycket mer än bara träning för kroppen, det är en filosofi och ett sätt att leva. Något som ofta tilltalar en när man blir äldre, menar Karin.

– Kvinnor vill inte åldras, så klart, och media säger hela tiden till oss att det inte får synas att vi blir äldre. Jag upplever att yogan kan göra att man tittar på sig själv med mycket snällare ögon så att man inte hoppar på trenden med botox och fix. Yogan och dess andning gör att du får blod­genomströmning till hela kroppen. Du får rosigare kinder, så vad gör några rynkor om din hud skiner som en oljemålning?

– Det var det jag tyckte var så härligt med yogan, att jag tycker mer om mig själv trots mina skavanker.

Karin Björkegren Jones

Ålder: 45.

Yrke: Författare, ­journalist och yoga­lärare.

Bor: Stockholm.

Aktuell: Med boken Yoga för livet, som utkommer den 19 maj.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvinnohälsa