7 program som lovar att du går ner i vikt

HÄLSA

Allt fler svenskar blir överviktiga och på kort tid har flera nya bantningskoncept sett dagens ljus. Hälsa visar dig vilka.

Under många år

har Viktväktarna varit i stort sett ensamma om att ta hand om svenska folkets valkar och överflödiga kilon. Nu får de konkurrens. Inte bara av ett företag utan av flera. De svenska viktkonsulenterna och Lifebridge är två av uppstickarna. Liksom föregångarna satsar de nya företagen på gruppträffar, medlemskap, fasta menyer och motionstips.

– Man motiverar varandra när man ska gå ned i vikt och det är bra för att man ska klara av en hel kurs, säger Birgitta Johansson, utbildningsansvarig vid Lifebridge.

Lifebridge, som ännu så länge bara finns i Falun och Västerås, kommer inom kort att utöka sin verksamhet på internet. Där ska samma verksamhet finnas fast virtuellt.

Satsar på veckomenyer

Per Björntorp, överviktsexpert och professor i invärtes medicin vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, känner till de flesta metoder som seglat upp på bantningshimlen.

– Det är inte något nytt de erbjuder. Kort och gott handlar det om att minska intaget av kolhydrater, äta mer grönsaker och att röra på sig. Det leder alltid till att man går ned i vikt, säger han.

Per Björntorp anser att man kan klara en viktnedgång på egen hand men tror samtidigt att det inte är en nackdel att bli gå med i en viktgrupp för att bli peppad och få inspiration.

– Det du ska tänka på om du går med i en organisation är hur maten är uppbyggd. Det viktigaste är att du äter tre mål mat per dag som är välbalanserade.

Att byta ut ett eller flera mål mat mot måltidsersättning kan fungera, menar Per Björntorp, men är inget som man ska syssla med i evigheter. Att söka sig till sjukvården är en idé om man vill slippa dyra avgifter – tyvärr är platserna få och köerna långa.

Tänk på det här innan du börjar

Malin Byström ([email protected])