Skriv på och rädda liv

HÄLSA

Vartannat barn dör i väntan på ett nytt organ

Svenskarna är näst sämst i västvärlden på att donera organ.

Bara en av tre möjliga donationer blir verklighet.

Under tiden dör vartannat barn i väntan på ett organ.

Foto: Håkan Gäbel, Socialstyrelsen.

Trots att 90 procent av svenska folket är positiva till att donera sina organ säger de närstående nej till donation i hälften av fallen.

Anledningen är att vi inte meddelat våra anhöriga vår ståndpunkt eller anmält oss till Donationsregistret.

Då blir det upp till de närstående att avgöra och i den stressade och chockartade situation som ett dödsfall innebär är det ett svårt beslut att fatta.

Visa hänsyn

– Man visar hänsyn till sina anhöriga genom att meddela sin inställning. Då slipper de ta ställning åt en, säger Håkan Gäbel, läkare och transplantationskirurg på Socialstyrelsen.

Därför har Aftonbladet i ett unikt samarbete med Socialstyrelsen nu gjort det möjligt att skriva in sig i Donationsregistret både via talongen här bredvid och genom att fylla i blanketten på Aftonbladets sajt.

– Att blanketten nu finns tillgänglig via webbplatsen gör att det blir lätt för människor att anmäla sig och det är mycket viktigt för att få den enskilde att gå från ord till handling, säger Håkan Gäbel.

Från och med i dag kan Aftonbladets läsare fylla i och gratis skicka in talongen här på sidan.

På aftonbladet.se finns blanketten som ett webbformulär. Fyll i, skriv ut och skicka in din anmälan portofritt.

Skriv under

– Det är bra med de elektroniska blanketterna, då är risken för att det blir fel mindre. Men glöm inte att skriva under, säger Håkan Gäbel.

När blanketten kommit in till Socialstyrelsen skickas en bekräftelse ut för att undvika eventuella fel. Sedan tar det tre veckor innan uppgifterna blir tillgängliga i registret.

...men 9 av 10 är positiva till att donera

Så många väntar

Rädda liv. Nu har du chansen att bli donator. Aftonbladet har i samarbete med Socialstyrelsen tagit fram en blankett där du kan anmäla dig till Donationsregistret gratis. I dag väntar fler än 500 svenskar på ett organ för att överleva. Emma Hall, 6, är en av dem. Hon har stått i kö i över ett och ett halvt år för att få en magsäck, tolvfingertarm, lever, bukspottkörtel och tunntarm. Svenskarna är näst sämst i västvärlden på att donera organ. Nu kan du hjälpa till att ändra på det. Fyll i blanketten till höger eller använd det webbformulär som finns på aftonbladet.se. Skriv ut och skicka in portofritt till Donationsregistret.

Anna Bengtsson