Så lindrar du din förkylning – här är enkla knepen

Hosta, snor och feber.
Årets sjukaste månad ”vabruari” är här och risken att drabbas av en förkylning är hög.
Här är enkla knepen som hjälper dig att lindra förkylningsbesvären –och återhämta dig snabbare.

Känner du dig trött och hängig? Rinner näsan och halsen är full av slem? I februari är det hög risk att drabbas av en förkylning.

Tyvärr finns ingen mirakelmedicin på marknaden för förkylningar. Men det finns en del du kan göra för att lindra symtomen medan du väntar på att bli frisk igen. Här är knepen som kan minska besvären – och misstagen du ska undvika.

Stanna hemma och vila

Det kan låta självklart men hela 34 procent tycker det är ok att gå till jobbet när de är förkylda, något som stör en tredjedel av kollegorna, det visar en undersökning som företaget Essity ligger bakom. Genom att stanna hemma och vila, åtminstone det första dygnet, ger du kroppen en rimlig chans att återhämta sig. Har du feber bör du, enligt 1177.se, alltid stanna hemma till den gått ner igen – även om det kan ta några dagar.
Tänk på att även om du har ett jobb där du kan jobba hemifrån så är det bra att låta kroppen vila och undvika stress i några dagar.

Ät mat och drick mycket

Att äta och dricka kanske inte är så lockande när du har ont i halsen och näsan rinner men det är ett av de vanligaste misstagen vi gör i förkylningstider, enligt sajten popsugar. Genom att äta ser vi nämligen till att kroppen får den energi den behöver för att låta immunsystemet jobba och kämpa mot infektionen. Om du dessutom dricker mycket, gärna varma drycker, så blir slemmet, som samlas i din hals, tunnare och lättare att hosta upp. Det är därför är en kopp te din bästa vän i förkylningstider.

Rör på dig – men träna inte

Att kroppen behöver vila innebär inte att du behöver sova hela dagarna. Kroppen mår snarare bra av att du rör på dig. Däremot ska du undvika att träna och göra pulshöjande aktiviteter, där du blir andfådd, när du har en infektion i kroppen. Risken är annars att du får dras med din förkylning längre – eller att du drabbas av en allvarligare sjukdom som hjärtmuskelinflammation.

Undvik fnasig hud under näsan

Vi har alla upplevt den där rödmosiga och fnasiga huden under näsan när vi snutit oss för många gånger med hårt papper. Satsa på att köpa hem mjuka näsdukar så kan du undvika att huden blir fnasig – åtminstone att du drabbas redan första dagen.

Kom också ihåg att kasta dina näsdukar i en försluten plastpåse så kan du minska smittspridningen av din förkylning.

Var snäll mot kroppen

Tänk på att vara snäll mot din kropp. Ta på dig varma och mjuka kläder och bädda ner dig med en varm filt i soffan. Det är helt naturligt att du känner dig mer trött när du är förkyld. Kroppen behöver energin för att fokusera på att du ska bli frisk. Genom att vila och sova lite extra hjälper du din kropp att återhämta sig snabbare.

Publisert:

LÄS VIDARE