Därför är det vanligare att män snarkar än kvinnor

Av: 

Zendry Svärdkrona

Hälsa

Snarkexperten Tore Strandell svarade på läsarnas frågor

Tore Strandell säger: Nu är Tore på plats. Tore Strandell är docent och specialist i klinisk fysiologi, vid Fysiolog-Lab i Stockholm.

calisto säger: snarkar du själv?

Tore Strandell säger: Ja.

Snarkaren säger: Hej Tore!

Jag är en tjej som är tolv år, min mamma och pappa snarkar OFTA! Jag och min pappa delar rum för vi har en trea så alla får inte plats, och då hör jag dom snarka, så då undrar jag VARFÖR man snarkar!

Tore Strandell säger: Därför att svalget blir trångt när musklerna slappnar av under sömn. Svalgmuskulaturen kan inte hålla svalget öppet när man sover.

Tobbe säger: Hej Tore! Har du något tips vad man skall göra för att inte låta som en "hö-fläkt" när man festat till, och skall sova

Tore Strandell säger: Att inte ligga på rygg och att festa lite mindre.

joli säger: Varför snarkar vi män??

Tore Strandell säger: Kvinnorna skyddas sannolikt av sina hormoner före klimakteriet, därför är det vanligare bland män.

björn säger: Hej! Min f.d. flickvän kunde ej ha mig att sova i samma rum. Hur gör man? ska det vara som så att jag ska, om jag ej slutar snarka, finna mig i det? Jag menar, en del av samlivet blir ju väldigt lidande...

Tore Strandell säger: Han ska göra en sömnundersökning och sedan få råd hur han ska göra. Det kan vara att gå vikt, sluta röka eller att dricka mindre alkohol. Undersökningen kan visa att han behöver en snarkskena som drar fram underkäken under sömn. Du ska diskutera problemet med en läkare.

jennya säger: När skall man söka hjälp? Är det bara när det leder till sömnapné som det är farligt med snarkning?

Tore Strandell säger: Man ska söka hjälp när man stör omgivningen för att ens samvaro med andra människor blir lidande. Eller när man väcker sig själv av apnéer eller att man är dåligt utvilad när man vaknar och sömnig på dagen eller kvällen.

Angela säger: Hej! Min sambo är kroppsbyggare och därför ganska så stor. Han springer upp på nätterna på toan flera gånger, och vaknar på morgonen med grym huvudvärk. Han snarkar så det ekar i väggarna. Han kan ej sova på mage alls. Alltid om han är helt slutkörd snarkar han mer. Ett tips kanske ???

Tore Strandell säger: Han bör söka läkarhjälp för att få en sömnapnéundersökning (man registrerar sömnapné under natten) under natten och för att få adekvat rådgivning.

sarah säger: Hej Tore!

Är det sant som en del säger att det inte är så bra när ett barn snarkar?!

Tore Strandell säger: När barn snarkar är det oftast halsmandlar eller körtlar bakom näsan som är för stora, och vilka som med fördel kan tas bort. Jag rekommenderar öronläkarbesök. Ansiktsskelettet kan ha den formen som gör att man snarkar även som barn och då måste det åtgärdas.

Swingpjatten säger: hej, undviker man att snarka om man ligger på mage?

Tore Strandell säger: Om man inte har för stora besvär så kan det räcka att ligga på mage - svar ja. Men blir man inte hjälpt av det så ska man söka hjälp (sömnapnéundersökning).

Swingpjatten säger: kan man verkligen dö av att snarka för mycket?

Tore Strandell säger: Nej, man dör inte av snarkningen men andningsuppehåll ger en avseende ökad risk för stroke och hjärtinfarkt, vilket man kan dö av. Därför bör man söka hjälp och behandla.

sverre säger: hej Tore, jag har märkt att jag snarkar mer eller bara när jag har druckit eller när jag är extremt trött innan jag går och lägger mig, vet du varför?

Tore Strandell säger: Detta är ett ganska normalt fenomen, men sannolikt kommer besvären öka med åldern. Ännu behöver du inte göra någonting men om du märker att det blir värre och att du har andningsuppehåll så bör du söka hjälp.

Åsa säger: Jag snarkar även på mage och på sidan. Har varit på sömnapnéutredning, fick bara goda råd. Som tex. att ha behån bakochfram med tennisbollar i!!!

Tore Strandell säger: Gå till en specialist som kan hjälpa dig med en snarkskena som drar fram underkäken under sömn eller andra behandlingar.

Ronny säger: Jag undrar varför Tore inte tror att Snoreeze hjälper? Den fick ju bäst i test av Jens. Jag har använt den i 4 mån. och min tjej är jättenöjd!

Tore Strandell säger: Effekten kan tydligen variera, men min information är att effekten har varit dålig. Men det är ju bra att den har hjälpt dig - och Jens.

Johan L säger: Är det farligt att hålla för näsan på en person som snarkar?

Tore Strandell säger: Nej, om man inte får tillräckligt med luft så vaknar man.

RogerGävle säger: Snark! Jag har faktiskt en hund som snarkar. Kan man få den att sluta? Vad rekommenderar doktorn?

Tore Strandell säger: Mina veterinärkunskaper räcker inte för att behandla hundar men om hunden är överviktig så kan avmagring hjälpa.

Anette säger: jag fick hjälp o sov över natt på universitetssjukhuset i Örebro sömnapne som dom undersökte. och föreslår att jag får beställa tandställning som kostar ca 6 tusen kr, det har jag inte råd.... har du annan bra tips??

Tore Strandell säger: Prova den enklare snorban och pröva att sova i framstupa sidoläge. Vid behov gå ner i vikt, se till att näsandningen fungerar och sluta röka - om du gör det. Jag förutsätter att du inte dricker alkohol på kvällen.

Pia76 säger: Hej Tore! Alla i min familj snarkar utom jag, varför har inte jag fått det, som dom har eftersom dom snarkar?

Tore Strandell säger: Du har förmodligen ett ansiktsskelett som inte är lika trångt i svalget som de andras. Grattis!

björn säger: björn: tack. men är det rimligt att be partnern att använda tex. öronproppar..?

Tore Strandell säger: Det är inte fel, men om du inte gör någonting åt din snarkning så kan du på sikt störa dig själv och få en ökad hjärt- kärlrisk. Ett annat knep kan vara att låta partnern somna först.

z säger: Jag är 23 år, idrottar regelbundet, är inte överviktig, dricker och röker ej men har ändå stora problem med snarkning, andas nästan alltid med munnen, även dagtid....vad göra?

Tore Strandell säger: Söka upp nässpecialist (öron-, näsa- halsläkare) för undersökning. Hjälper inte detta bör du göra en sömnapné undersökning och få ytterligare råd.

Crash säger: Jag Opererade bort polyperna i våras för att snarkningarna och snuvigheten skulle försvinna var bra fram till sommaren sedan var allt tillbaka

Tore Strandell säger: Kontakta operatören och se efter om polyperna har kommit tillbaka. (Kontakta samma läkare).

P säger: Har hört att man kan göra något i gommen med laser. Stämmer det?

Tore Strandell säger: Det stämmer, men de flesta tycker att det inte är ett bra förstahandsval. En operation är alltid en operation och utan att ta risker kan man normalt får fullgod behandling på annat sätt. Sök hjälp - gör en sömnapné undersökning och få övrig hjälp.

TommyS säger: Snarkar man lättare om man är förkyld? Kan snarkningar leda till några andra sjukdomar?

Tore Strandell säger: Man snarkar lättare när man är förkyld för då är man täppt i näsan och undertrycket i svalget blir då större vid varje inandning när man sover. Snarkning i sig själv ger inga sjukdomar men man har påvisat vibrationsskador i svalgets slemhinna som kanske är en av orsakerna till att snarkning ofta leder till sömnapnéer.

Bernt säger: Min tjej snarkar på nätterna när hon ligger på höger sida hur kan det komma sig?

Tore Strandell säger: Det kan vara att svalget blir trängre när hon ligger på höger sida eller att vänster näsborre är trång. Den undre näsborren (högra) blir ofta tilltäppt på natten och då återstår bara den trängre vänstra näsborren eller öppen mun.

Vi tackar Tore Strandell för chattet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert: