STUDSA STABILT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: THINKSTOCK

Den ska vara mjuk men ändå stödja. Ha stabilitet men ändå klara djupa andetag.

Wellness har hoppat sig igenom 21 sportbehåar för att hitta den bästa för dig – vare sig du ska springa, dansa eller stå på huvudet!

Av: TOVE BJÖRNLUNDH

 Foto: AGNETA ELMEGÅRD

Mindre byst

Undvik sköljmedel när du tvättar din sportbehå. Det täpper till porerna och gör att tyget inte andas lika bra.

Lindex

”Sport BH, medium support”

Pris: 249 kronor (65A–85C)

Så tyckte vi: Enkel, stilren och skön. Sitter på plats under passen och stöttar okej. Känns inte klibbigt blöt efteråt. Gillar att kuporna ger en form, utan att tappa träningsfunktionen. Bra med hakorna, lätt att reglera. Knakade dock lite i sömmarna vid ett tillfälle.

Betyg:

Swegmark

”Successful”

Pris: 399 kronor (70–95, B–F)

Så tyckte vi: Kanske inte det sexigaste plagget i garderoben, men känns ändå lyxig. Väl på är den superskön. Stadig, mjuk och lätt att ta på sig med hyskor bak. Ganska tjock, föredrar den till utomhusträningen då den värmer i blåsten och tar svett okej.

Betyg:

Nike

”Nike pro fierce”

Pris: 399 kronor (XS–XL)

Så tyckte vi: Skön och snygg.

Lagom stöd. Lätt, säkert super­­skön i varmare temp­eraturer. En blyg viol kanske skulle uppskatta en vaddering då den kan vara lite avslöjande. Tar svetten bra.

Betyg:

Soc

”Sports bra, ping glo print”

Pris: 199 kronor (34–42)

Så tyckte vi: Överraskar då den ser ganska enkel och barnslig ut, men visar sig sitta åt precis lagom hårt och bra. Skön! Känns blöt efter ett pass.

Betyg:

Gina Tricot

”Connie sports top blueback”

Pris: 149 kronor (XS–XL)

Så tyckte vi: Snygg. Sitter på och stöttar okej. Hakarna kan vara lite knepiga att knäppa men gör behån lättare att få på sig. Veckade sig en aning vid andra användningen.

Betyg:

Casall

”Iconic”

Pris: 449 kronor (XS–XL, Kupa A/B–C/D)

Så tyckte vi: Stöd har den till max. För en mindre byst sitter den nästan överdrivet tajt och är svår att få av sig. Men väl på är den helt okej. Känns dock lite täckande och varm.

Betyg:

Reebok

”OS GR Bra” (orange)

Pris: cirka 350 kronor (2XS–XL)

Så tyckte vi: Skön och snygg. Känns inte tung och blöt efter svettigt pass. Fick gärna sitta ännu tajtare.

Betyg:

Mellanbyst

Vad ska du ha din sportbehå till?

För yoga behöver du inte ha en supertajt modell, men den får inte vara för urringad. Ska du springa behöver du en med bättre stabilitet.

Lindex

”Sport BH, medium support”

Pris: 249 kronor (65A–85C)

Så tyckte vi: Väldigt snygg på! Ganska tajt runt revbenen, men den gav ordentligt stöd. Bra stabilitet och det syns ändå att man har bröst. Klarar hopp bra. Lite krånglig att få på med hyskor och resår.

Betyg:

Soc

”Sports bra, black print”

Pris: 199 kronor (34–42)

Så tyckte vi: Klassisk, vanlig sportbehå. Mjuk och bekväm, man tänker inte på att man har den på sig. Suger upp fukten. Klarar inte de värsta hoppen, men är stabilare än vad man tror.

Betyg:

Gina Tricot

”Connie sports top blueback”

Pris: 149 kronor (XS–XL)

Så tyckte vi: Mellanstabilitet. Känns bra för yoga, den är inte för urringad. Behån absorberar svett bra, men håller inte för de allra hårdaste hoppen. Lite krånglig att sätta på sig med hyskor och resår.

Betyg:

Swegmark

”Movement”

Pris: 399 kronor (75B–95F)

Så tyckte vi: Mjuk och skön, inga konstiga sömmar. Bra stöd under bysten men lite väl mjuk i tyget. Extra plus för reglerbara axelband som kan göras till korsrygg. Skönt med vanlig behå-knäppning. Bra till lättare motion men klarar inte hopp och spring.

Betyg:

Drop of mindfulness

”Vega – Splash”

Pris: 499 kronor (XS–L)

Så tyckte vi: Den här sportbehån har ett väldigt skönt material som transporterade bort svetten väl. Bra med platta, tunna inlägg som förhindrade synliga bröstvårtor men inte gav en lösbröst… Behån är till för – och väldigt bra för – yoga, men klarar inte hopp och studs.

Betyg:

Reebok

”OS Elite Bra”

Pris: 450 kronor (2XS–XL)

Så tyckte vi: Stor i storleken och har en lite konstig passform.

Den blir lös mitt över bröstet.

Sportbehån är snygg, men klarar definitivt inte hopp eller jogg, trots omställbara axelband. Den transporter­ar bort fukten väldigt bra. Skön rygg.

Betyg:

Nike

”Nike pro rival”

Pris: 500 kronor (65–85, kupa A–F)

Så tyckte vi: Nja. Trots att kuporna och resåren känns ganska rätt känns behån ändå fel. Som att den skär in för tidigt efter kupan. Men den gick bra att röra sig i och suger upp svett.

Betyg:

Större byst

Den kan vara krånglig att få på sig, men en sportbehå med hyskor håller oftast bättre i längden. Vanlig resår töjer sig med tidens gång – då kan du spänna

hyskorna tajtare.

Swegmark

”Movement”

Pris: 399 kronor (75B–95F)

Så tyckte vi: En mycket skön behå. Den ger ett superbra stöd även under intensivt hoppande. Breda och vadderade axelband som också är justerbara. Brett band i ryggen som inte skär in.

Betyg:

Lindex

”Sport BH, medium support”

Pris: 249 kronor (65A–85C)

Så tyckte vi: En riktigt bra modell som ger ett rejält stöd utan att vara ”kvävande”. Justerbar i ryggen. Lätt vadderade kupor som formar. Hade axelbanden varit lite bredare hade det blivit full pott.

Betyg:

Nike

”Nike pro rival”

Pris: 500 kronor (65–85, kupa A–F)

Så tyckte vi: Jätteskön och stadig. Modellen har extratjockt tyg i kuporna, som i en t-shirt-behå ungefär. Ger en snygg och formad siluett. Inget knäppe att krångla med utan bara en bit resår i ryggen.

Betyg:

Drop of mindfulness

”Vega – Splash”

Pris: 499 kronor (XS–L)

Så tyckte vi: Snygg nog att träna utan tröja i. Ger ett medelbra stöd som är okej utom för de mest intensiva träningsformerna. Möjlighet att ha extra stoppning i kuporna.

Betyg:

Gina Tricot

”Connie sports top blueback”

Pris: 149 kronor (XS–XL)

Så tyckte vi: Det syns på detalj­arbetet att detta är en lågpris­modell. Dock ger den riktigt bra stöd genom ett extrakraftigt resårband under bysten och ett helt okej tyg. 

Betyg:

Reebok

”OS Elite bra”

Pris: 450 kronor (2XS–XL)

Så tyckte vi: Sportbehån har justerbara axelband som ger en bra passform. Däremot inte tillräckligt bra stöd för de hopp­igaste träningsformerna. Detta eftersom sportbehån har ett relativt tunt resårband under bysten och är lite för mycket utskuren i armhålorna. Snygga färger!

Betyg:

Casall

”Iconic”

Pris: 449 kronor (XS–XL, Kupa A/B–C/D).

Så tyckte vi: En bra version av den enkla topmodellen av sportbehå. Inga knäppen, bara att dra av och på. Denna är sydd i ett kvalitetstyg med lagom mycket elasticitet.

Bra stöd i alla träningsformer. Luft­genomsläpp i ryggen.

Betyg:

Så här gick testet till

Testpatrullen bestod av tre kvinnor med olika stor byst (65 A–70 D). Alla tre testade varje sportbehå minst två gånger, dels under ett lugnt pass och dels på ett svettigt träningspass med hopp eller under en joggingtur. Betyg sattes enligt skalan:

  Nej, tack.

  Mindre bra.

  Okej.

  Mycket bra.

Världsklass!

Och så väljer du rätt sportbehå

Hitta rätt storlek. Ta gärna hjälp av personalen – det är väldigt vanligt att vi går omkring i fel behåstorlek.

Testa ordentligt. Hoppa och böj dig i provrummet. Ta djupa andetag – den ska vara stabil men du måste kunna andas.

Ta en titt på material­lappen. Satsa på material som transporterar bort fukt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN