Rätt sorts fett viktigare än mängden

Av: 

Sofia Roström Andersson

En del av maten som bör undvikas.
En del av maten som bör undvikas.

Hälsa

Hur mycket fett maten innehåller är inte det viktigaste, enligt ny forskning.

Huvudsaken är att det är rätt sorts fett.

– Välj olja och margarin i stället för smör, säger Irene Mattisson på Livsmedelsverket.

Hur mycket fett man kan äta har debatterats flitigt de senaste åren.

Sorten är huvudsaken

Nu menar nordiska forskare att det inte längre lika viktigt hur mycket fett maten innehåller – huvudsaken är att det är av rätt sort.

– Rätt sorts fett innebär i praktiken att man väljer olja och margarin i stället för smör, medan rätt sorts kolhydrater betyder mer fullkorn och fibrer och mindre socker och vitt mjöl, säger Irene Mattisson på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Under tisdagen presenterades forskarnas förslag till nya nordiska näringsrekommendationer.

Inte många förändringar

Det viktigaste, enligt dem, är att livsmedlen håller rätt kvalitet och det nya förslaget innehåller inte många förändringar om man jämför med de nuvarande kostråden.

De flesta känner nog igen rekommendationerna.

En kost med mycket frukt och grönt, fibrer, fullkorn, fisk, vegetabiliska oljor och magra mjölkprodukter kan minska risken för sjukdomar. Samtidigt ökar den om man med söta drycker, godis, bakverk, vitt mjöl och hårda fetter som smör. Också rött kött kan vara skadligt, enligt forskarna.

Mättade fetter säljer mer

Samtidigt går många emot näringsråden.

Försäljningen av mättade fetter ökar samtidigt som sockerkonsumtionen är fortsatt hög och färre köper nyckelhålsmärkta produkter, enligt Svensk dagligvaruhandel rapporterar TT.

Forskarnas omfattande genomgång av det aktuella vetenskapliga läget om samband mellan kost och sjukdomar har i de flesta fall inte gett anledning att ändra rekommendationerna, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Förslaget ska gå ut på remiss i höst, då bland andra svenska Livsmedelsverket ska lämna synpunkter på det. Det slutgiltiga förslaget ska därefter godkännas av nordiska ministerrådet.

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert: