”Händerna såg ut som köttfärs”

Publicerad:
Uppdaterad:

Hudsjukdomar

Kaj har prövat olika behandlingar mot sin psoriasis – fann slutligen en räddning i saltsalva

Sedan Kaj var fem år gammal har hon, till och från, haft psoriasis. Efter att ha provat ett antal olika behandlingar fann hon till slut sin räddning i en salva med salt. ”I dag är jag jättefin och det är helt fantastiskt” säger hon.
Foto: Niclas Hammarström
Sedan Kaj var fem år gammal har hon, till och från, haft psoriasis. Efter att ha provat ett antal olika behandlingar fann hon till slut sin räddning i en salva med salt. ”I dag är jag jättefin och det är helt fantastiskt” säger hon.

Sedan Kaj Larsen Björk var fem år har hon, till och från, haft psoriasis. På benen, fötterna, i hårbotten, under naglarna och i ansiktet. Efter att ha provat ett antal olika behandlingar fann hon till slut sin räddning – en salva med salt.

Foto: Niclas Hammarström

I dag är Kaj Larsen Björk nästan helt frisk från sin psoriasis. Psoriasis är en sjukdom som kan dyka upp och försvinna igen, vilket den också gjort för Kaj. Första gången var hon bara fem år gammal. Sedan försvann den och höll sig borta till hon var i tonåren.

– Sedan försvann den igen och kom tillbaka precis när jag fått mitt yngsta barn, då var jag 27. Då var det riktigt illa. Jag hade utslag på benen, under fötterna och händerna såg ut som köttfärs, säger Kaj.

Olika behandlingar

Trots att Kaj gick till flera läkare fick hon ingen direkt hjälp, också den här gången försvann utslagen så småningom av sig själv. För några år sedan kom utslagen tillbaka, med full styrka. Mest i hårbotten, på benen och denna gången också i ansiktet. Eftersom psoriasis gör att huden torkar ut och man konstant fjällar vill man gärna klia och riva. Då rasar det stora sjok av torr hud och enligt Kaj känner man sig väldigt ofräsch.

– Värst var det i ansiktet, men hela benen var också fulla med utslag. När det var som värst så var jag alldeles rödfnasig och torr i hela ansiktet. Det var väldigt jobbigt, säger Kaj.

Kaj prövade på en mängd olika preparat och behandlingar. För att hålla psoriasisen i schack åkte hon till Psoriasisföreningens behandlingshem. Där fick hon duscha för att fjälla av sig och sedan smörjdes hon in med olika preparat och salvor. Det var en tillfällig lösning som lindrade för stunden, men det gav ingen långvarig hjälp.

Salva med salt

Hon har också använt kortison i perioder men till slut blev huden så försvagad att den gick sönder och sprack. Det verkade hopplöst att få någon bukt med problemen och Kaj resignerade och tänkte att hon fick leva med sin nu ganska svåra sjukdom. Men för drygt fem så surfade hon på nätet och av en händelse hittade hon salvan med salt i, men hon vågade inte hoppas för mycket.

– Jag skickade efter några pyttesmå provflaskor. Och de små flaskorna hjälpte på en gång. I dag är jag jättefin och det är helt fantastiskt, säger Kaj.

Numera smörjer hon in sig regelbundet och använder också schampo och andra produkter med salt i.

Fakta

Namn: Kaj Larsen Björck. Ålder: 61. Bor: Värmdö utanför Stockholm. Gör: Enhetschef i Stockholm. Familj: Man och barn

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN