Pedikyr – mycket enklare än du tror

Publicerad:

Från traktorsulor till mjuka, lena drömfötter.

Fixa dina fötter och du kommer att gå med lättare steg.

Av: Anna Wahlberg

Foto: Peder Wahlberg

Artikeln är hämtad ur nya hälsomagasinet Det Goda livet.

Kanske beror det på fötternas hopplösa bottenläge. Eller att de halvårsvis är instängda i klumpiga vinterkängor. Oavsett anledning är det en utbredd ovana att inte ta hand om fötterna. Men förutom att det inte är särskilt snyggt med misskötta fötter så är det osmart att inte göra det, eftersom regelbunden fotvård minskar risken för fotproblem som hälsprickor, nageltrång, liktornar och nagelsvamp.

Fotvård är lite av skönhetsbehandlingarnas grovgöra och något som alla kan lyckas med. Dyrt behöver det heller inte bli, det är regelbundenheten som gör nyttan. Utöver friska, fina fötter får du ytterligare en belöning – pedikyr är sagolikt skönt när man väl är i gång.

TEST: Exfoliating socks, Footner

En ny typ av fotbehandling med exfolierande syror som säljs på apotek. Det goda livets reporter Anna Wahlberg har testat:

”Jag har riktigt torr hud på fötterna och går mycket så jag har en del förhårdnader. Engångssockorna av plast var lätta att trä på fötterna och jag använde ett par vanliga strumpor för att hålla dem på plats under verkningstiden på en timme. De första dagarna syntes inget, men på femte dagen började papperslika fjäll rasa av fötterna och strumporna blev alldeles fulla med hud som lossnat. Det var knappt jag kunde hålla mig från att pilla och smörja in fötterna som verkligen såg förfärliga ut. På hälarna lossnade inte huden av sig själv, så jag fick ta handduken till hjälp efter ett fotbad. Resultatet imponerade – tänk att mina ökända traktorsulor kunde bli så här mjuka!”

Pris: 239 kronor.

Tänk på att: problem med fötterna som nageltrång och liktornar bör behandlas av professionella fotvårdare.

NAGELSVAMP?

Nagelsvamp är en vanlig och smittsam åkomma där naglarna blir missfärgade, förtjockade och kan spricka eller skiva sig. Misstänker du att du drabbats – sök läkare för en diagnos. Om du tidigare fått diagnos och behandling av läkare och behöver en ny behandling, kan du testa det receptfria medicinska nagellacket Loceryl för 309 kronor. Lacket appliceras en gång i veckan och som verkar direkt svamp­dödande.

Tips ...

Tvekar du att använda sandaler för att tånaglarna är missfärgade? Då är behandlingen 3 i 1 perfekt nagel för 125 kr från Scholl något för dig. Den snillrika hylsan innehåller fil, nagelgel och ofärgat lack och ska användas

en gång i veckan för bästa resultat.

Anna Wahlberg

Publicerad: