”Att leva med en påse på magen fanns inte i min värld”

Publicerad:
Uppdaterad:
Maria Jönsson Ålder: 27.
Bor: I Malmö.
Gör: Jobbar på byggvaruhus.
Familj: Mamma, storasyster.
Foto: Privat
Maria Jönsson Ålder: 27.
Bor: I Malmö.
Gör: Jobbar på byggvaruhus.
Familj: Mamma, storasyster.

Magsjukdomar

Efter flera års lidande i sjukdomen Crohns fick Maria Jönsson stomipåse på magen.

– Att vara 21 år och leva med påse på magen? Det fanns inte i min värld. Jag har tvingat mig själv att vara positiv och det har hjälpt mig en hel del. Men jag har haft dagar som har varit riktigt dåliga, säger Maria idag.

Marias äldre syster har också Crohns, så när Maria började få symptom hade hennes mamma god koll på henne och åkte in till sjukhuset direkt.

– Mitt problem var att jag inte hann äta upp maten förrän jag behövde springa på toaletten. Så började jag blöda, det var det som var avgörande för att jag skulle in och undersökas, berättar Maria.

Omöjligt att leva normalt

Efter tre veckor fick hon sin diagnos: Crohns. Tarmarna blir inflammerade och det är omöjligt att leva ett normalt liv. Maria var sjutton år och tog sin diagnos ganska lugnt.

– När jag fick beskedet kändes det inte så farligt. Jag visste ju var det var för något och hade lite koll på läget. Men det var inget roligt besked att få, eftersom jag sett hur dåligt min syster mådde ibland, säger Maria.

Hästdoser med kortison

Första tiden gick det bra för Maria att sköta sin Crohns. Hon gick på barnkliniken och där hade de full kontroll på hennes värden och hur hon mådde. Försämrades värdena kunde de genast sätta in medicin som gjorde att hon mådde bättre. Men så blev hon förflyttad till vuxenvården vilket betydde att hon själv var tvungen att hålla koll och det var en stor omställning. Hon själv var tvungen att ta ansvaret för sin hälsa och ringa om det blev värre, vilket inte alltid fungerade så bra ihop med allt det övriga i livet.

– Det är bakgrunden till att jag för sex år sedan insjuknade kraftigt och hamnade på sjukhus med näringsdropp. Detta låg jag med i nio dagar och fick samtidigt hästdoser med kortison, men det hjälpte inte, så det blev operation för min del, säger Maria.

Problem med läckage

Trots sina unga år så blev det stomipåse på magen, något Maria först tyckte var hemskt, men som hon lärt sig att leva med.

– I dag lever jag med stomi, men det har varit en stor förändring i mitt liv, säger hon.

Men stomin har också gett henne mera frihet.

– Nu fungerar min vardag ganska bra, jag jobbar och står i, men jag har problem med läckage ibland och då blir det lite jobbigt. Annars tycker jag att det fungerar utmärkt, säger Maria.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN