Bäst pris på plastik

HÄLSA

– och klinikerna som fått flest anmälningar

Nya bröst?

Då ska du jämföra priser – det kan du spara tusenlappar på.

Här är Sveriges billigaste plastikoperationer – och Sveriges mest anmälda plastikkliniker.

Foto: Du kan spara 20 000 kr Den ena kliniken tar 29 500 för en bröstförstoring, den andra 50 000. Prisskillnaderna är stora inom svensk plastikkirurgi, och som patient kan du inte utgå från att dyrast är bäst, visar Aftonbladets granskning.

Ett par bröst för 29 500 kronor, eller för 49 000 kronor?

Om du väljer den dyrare för att vara säker på kvaliteten, bör du tänka om. I vår jämförelse har den billiga kliniken två anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN – medan den dyra har åtta anmälningar. Av dem har en resulterat i en varning.

Aftonbladet har granskat priser och anmälningar hos klinikerna som är medlemmar i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, SFEP.

"En kvalitetsstämpel"

Föreningen hävdar att den står för den enda kvalitetsstämpeln inom svensk plastikkirurgi.

– Det är det enda de har att luta sig mot, patienterna. Det är en auktorisation som vi själva har hittat på eftersom Socialstyrelsen inte är intresserade, säger Michael Olenius, ordförande i föreningen.

Tanken är att patienterna ska känna sig säkra med sitt val när de går till en läkare som är medlem i föreningen. Aftonbladets granskning visar att klinikerna i SFEP sedan år 2000 har anmälts 74 gånger för felbehandling. Två av anmälningarna har hittills lett till varningar. Det ena fallet handlade om en 25-årig kvinna som efter för många fettsugningar på kort tid avled.

"Det kan hända saker"

– Att anmäla är en möjlighet man har som patient. Det kan ju hända saker som patienten inte blir nöjd med, säger Michael Olenius, som själv har anmälts fem gånger på två år.

En av varningarna kom efter att en 25-åring dog efter behandling. Varför får den läkaren fortsätta vara medlem?

– Det finns en del saker att diskutera, men kompetensen hos doktorn, den är fullgod för att fortsätta vara med i föreningen. Ska man bli utesluten så ska man göra något som inte följer våra rekommendationer eller göra rent kompetensmässiga misstag.

Har det hänt?

– Nej, inte än.

Läs mer:

Fler artiklar:

Emma Löfgren