För evigt ung?

HÄLSA

Tv-stjärnan: Hon har plastikopererat sig

1 av 5 | Foto: Nobelfesten i år 63-åriga Silvia glider in på årets Nobelmiddag iklädd en röd klänning. Hon ser lika ung ut som alltid. Nu påstås det att Silvia varje år åker till Brasilien inför Nobelfesten för skönhetsingrepp.

”Mysteriet med den evigt unga svenska drottningen”.

Så löd en rubrik i den ansedda brittiska tidningen The Guardian nyligen.

Svenska tidningar går längre och kritiserar Silvia för hennes ”uppenbara plastikoperationer”.

Vi har alla genom åren sett bilderna på en ständigt leende och strålande drottning Silvia.

Nu senast från Nobelfesten i förra veckan, en fest som uppmärksammades i medier över hela världen.

Drottning Silvia hyllades än en gång för sin skönhet – och de flesta veckotidningsredaktörerna blundade i vanlig ordning för det faktum att drottningen vid 63 års ålder ser likadan ut som hon gjorde vid 50.

Men någonting håller på att hända med tidningarnas rapportering om den ständigt unga drottningen.

Ryktet tog fart 2004

Först ut var affärstidningen Dagens Industri, vars sydamerikakorrespondent Lennart Palmeus 2004 rapporterade om den framväxande plastikkirurgiindustrin i Brasilien.

Halvvägs ner i artikeln påstods att Silvia sedan 1991 åker till Rio de Janeiro så gott som varje år inför Nobelfesten för olika ingrepp.

Karin Lennmor, chefredaktör för den vanligtvis så försiktiga veckotidningen Svensk Damtidning, berättar att hon för några år sedan publicerade en liknande artikel.

– Men vi möttes av en hel del kritik från våra läsare och har inte gjort om det.

Drottningen var även i år på besök i Brasilien veckorna före Nobelfesten.

– Det är uppenbart att hon opererade sig. Jag tycker att det är tråkigt att medelålders kvinnor inte vill åldras med sin skönhet, säger Lennmor.

För några veckor skrev The Guardians krönikor Gwladys Fouché en betraktelse över den svenska drottningen och hennes evigt unga ansikte.

Attackerad i press

Hon konstaterade roat att kvinnor även i världens kanske mest jämlika land har ett behov av att bättra på utseendet med skalpell och drar slutsatsen att Silvia kanske ”representerar Sveriges nya ansikte”.

Längst går dock programledaren i tv Anna Mannheimer, som i en krönika i tidningen Göteborgs-Posten i fredags gick till attack mot Silvia.

Drottningen har ”fyllt på med botox och dragit i skinnet så att hon blivit slät som en sextonåring”, skriver Mannheimer och fortsätter:

”Borde inte våran drottning föregå med gott exempel och visa att det faktiskt är insidan som räknas. Att man som kvinna både kan gå upp och ner i vikt och åldras utan att behöva lägga sig på det gröna operationsbordet.”

Anna Mannheimer vill inte prata om sin krönika. Och Nina Eldh, hovets informationschef, säger att drottningen inte vill prata om sitt ansikte.