Hallå där, Joanna Hagströms...

HÄLSA

Viktklubbaren Joanna pratar vikt på Pride.

Joanna Hagströms, som själv gått ned drygt 70 kg med hjälp av Viktklubben, ska prata om vikt och hälsa på Pridefestivalen.

Foto: Joanna på Pride "I homovärlden råder inte samma skönhetsideal som i heterovärlden."

Vad ska du prata om?

– Jag ska utifrån mina egna erfarenheter prata om hur det är att gå ned i vikt och hur man håller motivationen uppe trots att det inte alltid går nedåt. De vanligaste frågorna jag får handlar just om mål och motivation. De flesta vet idag hur man ska äta och att man ska röra sig, det är motivationen som är problemet.

Varför är det så svårt med motivationen tror du?

– Så länge det går bra så är det ju lätt. Men man måste lära sig att hantera motgångarna också och inte bli arg när det står still på vågen. Då får man tänka att min kropp mår i alla fall bra av att jag lever hälsosamt. Skriv en lista över fördelarna med ditt nya liv, eller titta på bilder på dig själv och hur du såg ut innan, så behåller du nog motivationen!

Varför ska man prata om vikt och hälsa på Pride?

– Det är ju sporttema i år, och då är hälsa en viktig del av det. Det finns också amerikansk forskning som visar att lesbiska kvinnor är mer överviktiga.

Varför är det så?

– Min egen teori är att i homosamhället råder inte samma skönhetsideal som i det ”vanliga” samhället. Många heterosexuella kvinnor kanske gör sig vackra och bantar för att vara attraktiva för männen, men det gör inte lesbiska kvinnor.

Kan det vara så att homosexuella känner sig utestängda från idrottsvärlden och därför väljer bort idrott och motion?

– Nja, jag har inte gjort den kopplingen själv. Men det kan ju vara så.

Vad har varit det bästa med Pride hittills?

– Schlagerkvällen är ju alltid en höjdare. Men annars är det mest bara att vara här och se alla människor. Det enda som förenar oss på Pride är ju just att vi har förmåga att bli kära i personer av samma kön. På till exempel Hultsfred, dit alla åker på grund av att de gillar samma musik, så är alla mer lika och kan se lite klonade ut. På Pride möts alla – gamla, unga, funktionshindrade, svarta, vita, punkare och pensionärer.

Till sist, vad är dina bästa viktminskningstips?

– Man får slänga mat. Det är bättre det än att fortsätta äta trots att man är mätt. Jag brukar säga att det finns två soptunnor, en genom munnen och en under diskbänken. Man kan spara många kalorier genom at välja rätt soptunna.

Joanna föreläser om hälsa och viktminskning i Prideparkens lounge kl 17-18.30 på söndag.

Läs mer:

Annika Berge