Så luras du äta farligt fett

HÄLSA

Unikt test avslöjar: Transfetterna finns i tre matvaror av tio

1 av 3 | Foto: LARS ROSENGREN
VARNING FÖR FIKABRÖDET Eftermiddagsfika med kaffe och en smula transfett, kanske? När Aftonbladet lär testa tio slumpmässigt utvalda matvaror fanns det halter av transfett högre än de två procent som danska livsmedelsverket lagstiftat om. Transfetterna fanns i rån, kakor och pulversoppa.

Var tredje vara i Aftonbladets test innehåller höga halter av de farliga transfetterna.

Men det finns inte en chans för oss kunder att veta var de finns.

Transfetter är ett kolossalt jobbigt ord. Vad är det? Är det farligt?

Nja, ganska men inte tillräckligt för att vi ska ha några regler omkring det, tycker svenska Livsmedelsverket.

Skitfarligt och här ska lagstiftas för att skydda konsumenterna, tycker både den danska och den amerikanska motsvarigheten.

I Danmark har man lagstiftat om en högsta halt av transfettsyror på två procent i mat. I USA diskuterar man att tvinga leverantörerna att märka varorna som innehåller transfett så att kunderna själva kan välja.

Valde varor slumpvis

Aftonbladet köpte slumpvis tio matvaror av den sort som ofta innehåller transfett och lät testa dem hos Analycen.

Resultatet: var tredje vara, tre av tio, innehöll transfetter som ligger över den nivå som danskarna lagstiftat om.

Finska pinnar, inköpta på ett byggvaruhus, chokladrån inköpta på Netto och pulversoppa av Icas eget lågprismärke Euroshopper låg alla över 2 procent transfetter. Ica har tidigare sagt att deras egna varor ska vara så transfettfria som det bara går och att det också ska gälla deras lågprismärke Euro-shopper.

– Vi har ju inte anslutit oss till de danska reglerna, säger Christina Karlsson, dietist på Ica.

– Men vi har börjat testa att märka våra varor med transfettinnehåll. Vi har fokus på frågan.

Ingen chans att spåra fetterna

Det Ica har testat att märka med transfettinnehåll är margarinet Mat&Bak sedan i somras.

Också de andra stora kedjorna, Coop och Axfood med sina butiker Hemköp och Willys, har sagt att deras varor inte ska innehålla transfetter över den danska gränsen

Men, finns det alltså ingen chans att genom texten på förpackningen spåra varor med transfetter. Nej, faktiskt inte alls.

I innehållsdeklarationen för varorna med transfetter angavs ”vegetabiliskt margarin”, ”vegetabiliskt fett” och ”Vegetabiliskt fett (palm- och rapsolja)”.

De varor som var transfettfria angav exempelvis ”härdat vegetabiliskt fett”, ”vegetabiliskt fett (palm- och rapsolja)” och ”vegetabiliskt fett”.

Oljan blir hård som smör

Alltså inte den minsta ledtråd för oss konsumenter.

Så vad är då det där jobbiga transfettet?

Industrin behöver ett billigt, lätthanterligt och hållbart fett. Det görs av vegetabiliska oljor som genom en lång rad komplicerade kemiska processer förmås att gå från ett flytande fett med viss färg, lukt och smak till ett hårt, smörliknande fett.

Inför själva härdningen tvättas fettet rent från vitaminer och exempelvis antioxidanter med hjälp av lut, fosforsyra och blekmedel. Sedan blandas det flytande fettet i reaktorer med nickelspån och vätgas och blir ett hårt fett.

Finns även naturligt

Om processen avbryts innan fettet är fullhärdat uppstår transfettsyror. Man får en fettmolekyl som varken är mättad eller omättad.

Transfettsyror finns också naturligt i små mängder i animaliskt fett: mjölk, ost, smör och kött.

Men ingen har kunnat visa att de naturliga transfettsyrorna skulle vara skadliga.

Däremot är forskare helt eniga om att de industritillverkade transfettsyrorna ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt det danska livsmedelsverket finns det också starka misstankar om att transfettsyrorna kan orsaka cancer, allergier, diabetes typ 2 och öka insulinkänsligheten så att man lättare blir överviktig.

2 fetter att ha koll på

Läs mer:

Tidigare artiklar:

I Aftonbladet i dag:

Danmark har lagstiftat om en övre gräns för de farliga transfetterna. USA diskuterar att tvinga fram en märkning. Men i Sverige finns varken gränsvärden eller märkning. Konsumenterna har inte en chans att veta var de farliga transfetterna finns, konstaterar Aftonbladets reporter Karin Ahlborg i sin granskning av fetterna.

Karin Ahlborg