Sov rätt – det kan bli din smala lycka

avMaria Carlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Stress och för lite vila kan leda till bukfetma

1 av 2 | Foto: Börje Thuresson
Brist på sömn kan leda till kronisk stress.

Sover du för mycket eller för lite? Båda delarna kan göra dig tjock. Störd sömn kan vara ett tecken på mental stress och leda till övervikt.

Övervikten börjar i din egen hjärna. Kanske för att du sover fel. Studier visar att det finns ett samband mellan sömnbrist och viktökning.

– Sömnstörningar ger upphov till stress, en kronisk stress som är kopplad till bukfetma, säger Stephan Rössner, professor på Överviktsenheten på Huddinge sjukhus.

Pyrande stress

Den kroniska stressen gör att signaler går från hypofysen i hjärnan till binjurarna som påverkar kortisolhormoner som i sin tur ger bukfetma, högt blodtryck och diabetes. Män är speciellt drabbade men också kvinnor kan utveckla stressbukfetma.

– Här talar vi inte om kortvarig stress som inför en tenta, utan om långvarig, pyrande stress som att varje dag vakna och inte veta hur pengarna ska räcka, säger Stephan Rössner.

Överkonsumerar kaffe

Den som sover mindre än fem timmar per dygn löper förhöjd risk att drabbas av diabetes av typ 2 inom tio år, visar en studie från Nurse Health Study. Sömnbristen kan ge upphov till en ökad utsöndring av kortisol och catecholaminer och lägre halter av de aptitreglerande hormonerna leptin och ghrelin, vilket orsakar överkonsumtion av kalorier.

– Det är svårt att veta vad som är orsak och verkan. Många stressade och outsövda börjar ofta överkonsumera kaffe, godis och alkohol för att hålla sig pigga, säger Stephan Rössner.

Självmedicinering

Mat slinker ner på fler vakna nattimmar när matens ångestdämpande egenskaper används om självmedicinering.

Men det är också en viktfara att sova för mycket. Då är kroppen i rörelse färre timmar och förbränningen går ner på 30 kcal i timmen.

Så sover du bättre

Påverkar sömnen din vikt?

Publicerad: