Ny medicin kan stoppa rökarsjukan

Hälsa

Gunilla, 67, har fått hoppet tillbaka

För första gången på tio år har en ny sorts läkemedel godkänts mot rökarsjukan KOL.

– För mig låter det helt fantastiskt. Kanske kan jag leva ett lite mer normalt liv, säger Gunilla Dahl, 67, en av de första att få tabletterna.

Gunilla Dahl, 67, ska testa den nya medicinen mot sin lungsjukdom.
Gunilla Dahl, 67, ska testa den nya medicinen mot sin lungsjukdom.

Hon har levt med sjukdomen i femton år och är full av förväntan. Kanske kan Daxas, som medicinen heter, förhindra de fruktade sjukdomsskoven.

– Varje försämringsperiod gör att lungfunktion går förlorad. I somras fick jag lunginflammation och blev så dålig att jag tappade tjugo procent av det lilla jag hade, säger Gunilla Dahl och försöker dämpa en otäck hostattack.

Med en lungkapacitet på 28 procent är hon rädd för ytterligare skov. Än har hon sluppit syrgas, men hon vet att det är nära och sätter därför stort hopp till de nya tabletterna.

Behandlar orsaken

Till skillnad från tidigare preparat som enbart lindrat symtomen har Daxas visat sig dämpa den bakomliggande inflammationen i luftrören. I fyra större studier på sammanlagt 4 500 KOL–patienter såg man att antalet försämringsperioder minskade med en femtedel och att lungfunktionen blev betydligt bättre.

Kjell Larsson, professor i lungmedicin på Karolinska Institutet i Stockholm ser preparatet som ett värdefullt tillskott för de patienter som drabbas av återkommande försämringsskov.

– De här perioderna ökar både sjuklighet och dödlighet hos KOL–patienterna. Att minska dem är ett viktigt behandlingsmål, säger han och tycker det är glädjande med en behandling som behandlar själva orsaken till sjukdomen.

Gunilla Dahl lär inte bli frisk. Det vet hon. Men kanske blir det lite lättare att ta sig ut på en promenad och det är nog så värdefullt när man lider av en lungsjukdom.

– Sitter jag still är det inga problem, men så fort jag reser mig och går lite blir jag trött. Att dammsuga är helt omöjligt, säger hon och hoppas tabletterna ska ge lite av orken tillbaka.

Caroline Hougner

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa