Varför står vågen stilla?

Träningsexperten svarar på vanliga frågan

Foto: Thinkstock

Träningsexperten Malin Nylén svarar på dina frågor om träning och hälsa.

Foto: Fråga mig! Är det något du undrar över? Skicka mig dina frågor på:
wellness@aftonbladet.se

Kan jag inte gå ner mer?

I ungefär tre år har jag ätit enligt LCHF-metoden. Jag gick snabbt ner 30 kg och skulle gärna gå ner ungefär 15 till för att slippa min övervikt, men nu står vågen still. Jag kör spinning och tuffa promenader fyra gånger i veckan men är det träningen eller kosten jag behöver ändra på?

Dalia

SVAR: Grattis till viktnedgången, bra jobbat! Det är toppen att du kommit igång med att motionera. Att du stagnerat i vikt kan bero på flera faktorer och kanske kan det vara så att du behöver göra en förändring med kosten. Kroppen är smart och anpassar sig till ett och samma energiläge och gör inte av med mer energi än vad den behöver. Man behöver ”lura” den för att få den att vakna till igen.

En idé skulle kunna vara att du testar att lägga till lite kolhydrater i kosten för att få igång fettförbränningen igen. Välj bra kolhydrater som inne­håller kostfibrer och vitaminer. När det kommer till viktminskning handlar det i slutändan om att förbränna mer än vad du stoppar i munnen. Men det är viktigt att du inte äter för lite mat och att du äter regelbundna måltider, för att kroppen hela tiden ska ha någonting att jobba med. Stort lycka till!

Wellness

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning