Så tränar du utomhus med pollenallergi

HÄLSA

Skippa löpbandet och spring utomhus – vilken nytändning.

Men hur går det om man är allergisk?

– Det går alldeles utmärkt bara du tar dina mediciner, säger Pär Gyllfors, specialist i allergisjukdomar och leg läkare på astma och allergimottagningen vid St:Görans sjukhus.

Våren är underbar men har även sina baksidor.

Så mycket som 20 procent av den vuxna befolkningen lider av hösnuva i Sverige. Men det bör inte vara ett hinder för dig som vill träna utomhus under pollensäsongen. För att vara på den säkra sidan ska du ge dig ut tidiga morgnar eller efter regn, då är pollenhalten som lägst.

Andningsfrekvens ökar

När man tränar ökar andningsfrekvensen vilket göra att man suger i sig extra mycket syre. När luften är full med pollen får man i sig stora mängder pollen. Är du dessutom astmatiker är det extra viktigt att värma upp ordentligt före träningen.

– Då minimerar du risken att få luftvägssammandragningar vilka kan förvärras av pollen, säger Gyllfors. Men vi rekommenderar alla våra patienter till att träna. Så länge man tar sina mediciner så finns det inga som helst hinder.

Om det rinner i näsan och kliar i ögonen och du inte vet vad du är allergisk mot är det ett hett tips att gå till din läkare för pricktest. På så sätt kan du lättare förbereda dig.

– Det bästa är att förebygga med medicinering cirka en vecka innan det bryter ut, säger Pär Gyllfors. Då ger det bäst effekt. Håll dig uppdaterad med pollenrapporterna.

Medicinera regelbundet

– Ett vanligt misstag är att folk slutar ta sina mediciner så fort de känner en förbättring. Då ger man inflammationen en chans att få fäste igen. Ta din medicin regelbundet under hela säsongen, säger Pär Gyllfors.

Beroende på vad man har för symptom finns det olika slags medicinering. Det allra vanligast är antihistamintabletter som till exempel clarityn och kestine. Det finns också ögondroppar och näskortisonspray.

Mask över munnen

Det finns också något som kallas för pollenmask som helt enkelt set ut som en mask/munskydd som läkarna har över munnen. Skillnaden är att pollenmasken har ett filter som filtrerar bort pollen. De kan vara mycket effektiva vid exempelvis löpning.

– Det är inte så många som använder maskerna, men de är väldigt effektiva. De fungerar som en barriär mot pollen, säger Gyllfors. Det är något som man speciellt borde använda när man springer i skogen.

Shirin Rågby Djavidi

ARTIKELN HANDLAR OM

Allergi