Fasta sovtider gör ditt barn smart

Av: 

Elin Sundh

Sömn

För lite sömn negativt för utvecklingen

Enligt ny forskning från USA, uppskattas barn som har regelbundna sovtider och får tillräckligt med sömn, utvecklas snabbare när det gäller att lära sig nya saker, än barn utan fasta sovtider.

I studien utvärderades hela 8 000 barns sömnvanor av forskarteamet. Från det att barnen var nio månader och fram till dagens datum, när de hunnit bli fyra år, har forskarna följt varje barns sömnutveckling.

Löpande information
Barnens föräldrar har kontinuerligt levererat information om klockslag för läggdags, totala antal timmar sömn och vakentid. Resultaten uppskattades sedan utifrån standardiserade svar där fokus varit på vissa punkter utifrån standardmallen.

Förstå språket
Resultaten visade att när barnen blivit fyra år uppskattades de ha en högre förståelse för att uttrycka sig och förstå språket. De uppskattades även ha bättre utvecklade tidiga förmågor när det gäller ämnen som matematik, läs -och skrivkunnighet, än barn utan fasta sömnrutiner. Även tiden för läggdags uppskattades påverka barnens utveckling, då tidigt sänggående och många timmars sömn antogs främja utvecklingen.

11 timmars sömn
Enligt samma studie bör små barn få minst elva timmars sömn varje natt. Om inte, så riskerar de att ha svårare att ta till sig fonologiska, litterära och matematiska färdigheter.

– Uppgifterna visar att många barn inte får den rekommenderad mängd sömn och det kan få negativa konsekvenser för deras utveckling och framtida skolprestationer, säger Erika Gaylor, forskare på SRI International i Kaliforninen, som var en av personerna bakom studien.

Skapa sovrutiner
Hon uppmuntrar föräldrar till att hjälpa sina barn att få ett bra sovmönster.

— Det handlar om att skapa tydliga och trygga rutiner inför sovningen. Först och främst är det viktigt att sätta fasta sovtider. Det ska vara tider som du som förälder tycker är rimliga att ditt barn ska gå och lägga sig. För att skapa en lugn och harmonsik stämning är det bra att läsa godnattsagor för barnet. Det gör att barnet slappnar av och varvar ner.

Fasta sovrutiner leder till att barnet för en skön och hälsosam sömn och det främjar den intellektuella utvecklingen.
— Det här är den största studien som gjorts inom det här området. Vi är glada att vi fått så mycket material att analysera och utvärdera.

Läggdags innan nio
Tidigare studier inom området sömn och barns utveckling, har gjorts på max 500 barn per studieomgång. Trots det pekar resultaten åt samma håll. Tidigare studier har dessutom visat att om barnet lägger sig efter klockan nio på kvällen så tar det längre tid för det att somna och att barnen då sov kortare tid under natten.

Källa: Science Daily

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sömn