Populära bantningsmedel utan verkan

Gå ner i vikt

Svenskarna köper kapslar, piller och pulver för miljontals kronor varje år för att tappa kilon. Förgäves. Vetenskapliga studier gör tummen ned – preparaten har ingen mätbar effekt på kroppsvikten.

– Jag tror att folk egentligen vet att det är så. De köper produkterna ändå, för de vill känna hopp, säger doktor Thomas Ellrott vid University of Göttingen Medical School. Han är en av forskarna på en internationell kongress om fetma som pågår i Stockholm under veckan.

Marknaden för olika viktminskningsprodukter är enorm. Det finns en uppsjö preparat som på olika sätt utger sig för att vara genvägen till ett slankare yttre. Oftast är de registrerade som kosttillskott vilket innebär att de till skillnad från läkemedel inte behöver visa att de har någon medicinsk effekt – vilket inte hindrar vissa marknadsförare från att ändå påstå att de likafullt har det. Internet är fullt av påståenden om piller som ska öka fettförbränningen och blockera sockersuget.

Ingen skillnad

Men konsumenterna bör inte lita på budskapen, enligt två vetenskapliga granskningar som presenteras i Stockholm. Ellrott ligger bakom den ena av studierna, som är finansierad av en konsumenttidning i Tyskland. Nästan 200 feta eller överviktiga personer lottades till att få antingen påstått viktreducerande kosttillskott av nio olika typer, eller verkningslösa piller (placebo) under två månader. Det blev ingen skillnad mellan grupperna.

– Inte en enda av de här produkterna var mer effektiv än placebo, oavsett påstådd verkningsmekanism, säger Thomas Ellrott.

Nio tillskott

Ytterligare en genomgång som presenteras på konferensen ger stöd åt Ellrotts slutsats. Det är en så kallad metaanalys, en sammanvägning av resultaten från olika studier om effekten av nio andra kosttillskott som uppgavs kunna påverka vikten. Det kan de inte, är forskargruppens slutsats.

– Folk kan lägga stora pengar på dessa tillskott men de riskerar i det långa loppet att bli besvikna och frustrerade, säger doktor Igho Onakpoya vid Peninsula Medical School vid de brittiska universiteten Exeter och Plymouth.

Ingen enskild finansiär står bakom hans metaanalys, men Onakpoyas tjänst är betald av Glaxo Smith Kline, läkemedelsjätten bakom fetmaläkemedlen Xenical och Alli.

Köps via nätet

Det finns inga säkra försäljningssiffror för kosttillskotten. Den totala försäljningen inom den del av hälsokostbranschen som är ansluten till organisationen Svensk Egenvård sålde produkter för totalt 3,2 miljarder kronor under 2008. Kosttillskott utgjorde över hälften av sortimentet, men mycket säljs också via mer oseriösa återförsäljare på internet.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Gå ner i vikt

ÄMNEN I ARTIKELN

Gå ner i vikt