Gamers har inte färre kompisar än andra ungdomar

Foto: Johner
Nya studier visar att spelande ungdomar inte har färre kompisar än sina klasskamrater som inte spelar datorspel.

avKarin Holmberg

HÄLSA

Trodde du att spelande ungdomar, gamers, var osociala individer utan vänner?
Då får du tänka om, två nya studier från Uppsala universitet visar att spelande ungdomar inte har färre vänner i skolan än sina klasskompisar som inte spelar datorspel.

En vanlig bild av ungdomar som spelar mycket datorspel är att de inte har några vänner. Men två nya studier från Uppsala universitet visar att den fördomen inte riktigt stämmer. Enligt forskarna Lina Eklund och Sara Romans studier har spelande ungdomar, gamers, inte färre vänner i skolan än deras klasskamrater som inte spelar datorspel.

Blir vänner med varandra

Studierna visar också att de ungdomarna som spelar eller identifierar sig som spelare tenderar att bli vänner med varandra. Med andra ord verkar datorspelande som gemensamt intresse leda till nya vänskaper i skolan, skriver forskning.se

– Resultaten är både förvånande och förväntade, vi trodde nog att det skulle visa sig att ”spelare” blir vänner med varandra. Det är en så pass viktig del av dagens ungdomskultur att något annat vore konstigt, när ungdomar förr kom samman av delad musiksmak är spel nu en viktig del av mediekonsumtionen. Däremot var vi mindre säkra på huruvida spelare skulle vara mindre sociala, eller alltså ha färre vänner i skolan. Den tidigare forskningen är begränsad här, säger Lina Eklund i ett pressmeddelande.

115 ungdomar ingick i studien

Studien bygger på analys av 115 ungdomar  som började i en ny gymnasieskola i en svensk storstad och hur deras sociala nätverk skapas och förändras under deras första år på gymnasiet samt 10 djupintervjuer med datorspelande gymnasieungdomar.

ARTIKELN HANDLAR OM