Jodtabletter säljer slut i hela Sverige

Av: 

Caroline Hougner

Hälsa

- helt i onödan

Jodtabletter säljer som smör - trots läkemedelsverkets rekommendationer.
Jodtabletter säljer som smör - trots läkemedelsverkets rekommendationer.

Rädslan för radioaktivt nedfall har fått svenska folket att köpa jodtabletter som aldrig förr. På två dagar sålde en tillverkare slut på tre års förbrukning.

”Rena dumheter” menar läkemedelsverket som inte ser några som helst skäl till att äta jodtabletter i Sverige.

Strålsäkerhetsmyndigheten har varit tydlig i sin information:

• Ingen behöver oroa sig för strålning från japanska kärnkraftverk.

• Ingen behöver äta jodtabletter i Sverige.

Ändå töms apotekens lager av jodtabletter. I början av veckan sålde det svenska läkemedelsföretaget Meda 3 000 förpackningar Kaliumjodid, vilket motsvarar ungefär tre års förbrukning. Tabletterna finns i beredskap för att skydda människor som bor i närheten av kärnkraftverk vid en eventuell olycka. De innehåller stabilt jod som tas upp av kroppen och på så sätt förhindrar att radioaktivt jod tas upp från miljön. Därmed minskar risken för framtida sköldkörtelcancer.

– Om de köper åt sig själva eller skickar dem till Japan vet jag inte, säger Medas VD Anders Lönner till Svenska Dagbladet.

Han räknar med att få in en ny laddning i början av april. I Årsta söder om Stockholm är produktionen av jodtabletter i full gång. Den svenske tillverkaren Recipharm har dragit igång utan att ha varit i kontakt med myndigheterna. I vanliga fall beställs annars jodtabletter genom upphandling från de statliga myndigheter som ansvarar för vårt beredskapslager och vid en olycka distribuerar medicinen till dem som behöver den.

Recipharm räknar dock med att efterfrågan ökar och påpekar att deras lager i USA redan är slut.

På Läkemedelsverket är man lagom glad sedan allt fler oroliga svenskar hört av sig och vill få tag i jodtabletter.

– Det är fullständigt meningslöst. Det finns helt enkelt inget skäl och finns det inget skäl så är all konsumtion i onödan, Lennart Forslund, chef för medicinsk information, till Svenska Dagbladet.

Enligt expertisen är risken för radioaktivt jod liten utanför den utrymda zon som upprättats runt de skadade kärnkraftverken i Japan. I andra länder är risken naturligtvis ännu mindre. När den strålning som färdas med vinden från Japan når Sverige är den så pass utspädd att mängden radioaktiva partiklar är närmast obefintliga.

Att i det läget knapra jodtabletter är att utsätta sig för onödig risk för biverkningar. Även om det är sällsynt, finns det personer som kan få allvarliga allergiska reaktioner av för mycket jod.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert: