Sprang ett maraton om dagen – i ett år

avVictor Stenquist

HÄLSA

Belgare satte ett nytt otroligt världsrekord

Foto: Scanpix

Många bävar inför tanken på att springa ett maratonlopp.

Stefaan Engels har sprungit 365 stycken – på ett år.

– Jag återhämtar mig snabbt, förklarar den 49-årige belgaren.

Det tidigare rekordet i antal maraton på ett år var från 2009 då japanen Akinori Kusuda sprang 52 stycken. Det är nu krossat.

I Guinness rekordbok

I ett år har belgaren Stefaan Engels tagit sig upp ur sängen för att varje dag springa ett nytt maratonlopp – och hamnat i Guinness rekordbok.

Engels, som går under artistnamnet ”Marathon man” har i snitt sprungit varje maraton på fyra timmar och kunde i lördags avsluta sitt 365 lopp i Barcelona.

– Jag återhämtar mig snabbt. Jag springer inte snabbt och min puls är låg, under hundra om jag springer en mil, men det handlar mest om det mentala, säger 49-åringen till AP.

Han fortsätter:

– Problemet var att tänka på att springa ett maratonlopp varje dag. Jag sa åt mig själv att bara tänka på dagens lopp och inte på det i morgon eller nästa vecka.

Sprang i hela världen

Belgaren sprang sina lopp i Spanien, Portugal, Belgien, Kanada, Storbriannien och USA.

Det snabbaste tog bara 2 timmar och 56 minuter. Detta trots att i barndomen fått veta att han inte skulle kunna hålla på med idrott på grund av sin astma. Vid 25 års ålder sprang han trots det sitt första maraton och det nysatta rekordet är resultat av 35 års träning.

– Många gånger tänkte jag: ”I dag kommer jag inte klara det”. Ett av de värsta tillfällena var i Mexico city efter en lång flygresa, på hög höjd och efter att ha blivit matförgiftad, då undrade jag vad jag gjorde där.

Sedan tidigare innehar Engels rekordet att genomföra 20 Ironman triathlons under ett år.