Ge din kropp en storstädning

Publicerad:
Uppdaterad:

Ansamlingar av gifter och slaggprodukter i kroppen gör dig trött och sjuk.

Hälsa guidar dig till metoderna som renar dig till både kropp och själ.Monica Granbergs stillasittande arbete ledde till uppsvullna ben och fötter.

Med naturmedlet BioDrain upphörde hennes problem på några veckor.

Tugga olja och sörpla te 10 metoder som gör dig ren även på insidan
Foto: ANDREAS LUNDBERG
Tugga olja och sörpla te 10 metoder som gör dig ren även på insidan

Onyttig kost, rester från gamla mediciner, kvicksilverläckage från amalgamlagningar i tänderna, tungmetaller från luftföroreningar. Den moderna människan är utsatt för en ständig exponering av gifter som riskerar att lagras i organismen. Allergier, förstoppning, reumatism, håglöshet, värk, hudproblem och svullnader är några av symptomen som visar att du kan behöva en utrensning.

Kroppens avgiftningsorgan arbetar för högtryck med att driva ut gifterna ur kroppen. Slarv med motion och ett ständigt tillflöde av nya gifter innebär att de ofta inte klarar av uppgiften på egen hand.

Fasta rensar ut antikroppar

Kulturer världen över har i årtusenden använt sig av olika metoder för att hjälpa kroppen med att driva ut gifterna. Allra äldst är antagligen fastan.

- Fasta är antagligen bäst mot inflammatoriska sjukdomar som reumatism, eftersom fastan rensar ut antikroppar, säger Bertil Dahlgren, överläkare på Nya Tallmogården Spa & Livskvalitetcenter.

- Fastan kan också betraktas som en "omstartsknapp" för immunsystemet, eftersom den bryter ner överflödiga proteiner i kroppen.

Hälsas medicinexpert Mikael Lördal representerar den etablerade skolmedicinen. Han är skeptisk till om olika utrensningsmetoder överhuvudtaget hjälper kroppen.

Tveksam till tarmsköljningar

- Det är belagt att fasta hjälper mot inflammatoriska sjukdomar, men det beror nog mer på att man minskar intagandet av anti-gener i maten, som ombildas till antikroppar, än att man driver ut gifter ur kroppen, säger han.

När det gäller tarmsköljningar tror Mikael Lördal att dessa kan störa den naturliga, nyttiga bakteriefloran i kroppen.

- Det bästa är att helt enkelt inte konsumera sådant som man tror innehåller gifter, säger han.

Inom den indiska hälsotraditionen ayurveda ser man stress, felaktig kost och oförmåga att lyssna på kroppens behov som främsta anledningarna till giftproblemen. Ansamlingar av gifter anses kunna förvärra andra åkommor och sjukdomar.

- Man kan likna utrensningen med hanteringen av en öppen spis: På morgonen rakar man ut gammal aska och fyller på brasan med nytt bränsle, säger Majvor Stigengren vid Ayur-Vedaskolan i Markaryd, som bedriver kursverksamhet och konsultation i ayurvedisk tradition.

- Effekten av utrensningen är lätthet, ökad pigghet och ökad tillgång till sin energi, säger hon.

Det finns en rad naturmedel som sägs driva ut vattenöverskott och slaggprodukter ur kroppen. Ett tiotal har godkänts av Hälsokostrådet. Medel som Tonidraine och BioDrain sägs hjälpa mot svullna och värkande ben, fötter och leder, övervikt, huvudvärk, slöhet, allergisymptom, stelhet och så kallad apelsinhud.

En läkare bör alltid tillfrågas

Professor Peter Eneroth på Huddinge sjukhus har forskat om naturmedel och tagit del av andra forskares studier. Samtidigt som han säger att flera naturmedel fungerar har han invändningar mot naturläkemedel som BioDrain eftersom företagen bakom inte kan presentera någon klinisk studie med vetenskapliga bevis på att medlet verkligen fungerar.

- Frågan är också när det är vettigt att driva ut vatten ur kroppen. Det bör alltid en läkare avgöra, säger han.

Jag mår mycket bättre efter kuren"

Johannes Lundborg

Publicerad: