12-åriga Keren in- viger AIDS 2008

Foto: Keren Dunaway.
HÄLSA

Under söndagen invigs den sjuttonde internationella aids-konferensen i Mexiko. Invigningstalaren är den 12-åriga hiv-smittade flickan Keren Dunaway som får dela scenen med FN:s generalsekreterare ban Ki-moon och Mexikos president Felipe Calderón Hinojosa.

– I bland har jag så roligt att jag glömmer bort att jag har viruset, säger Keren Dunway i en intervju med AP.

Konferensen är den sjuttonde internationella aids-konferensen och har i år temat "Universal action now". Konferensen som pågår i fem dagar har ungefär 25 000 deltagare. När den i kväll invigs så är det den 12-åriga flickan Keren Dunaway som tillsammans med FN:s generalsekreterare och Mexikos president Felipe Calderón Hinojosa får äntra scenen.

Pratar öppet

Keren Dunaway, från Honduras, var bara fem år gammal när hennes föräldrar med hjälp av teckningar förklarade för henne att de hade ett virus som hette hiv och att även hon var smittad av sjukdomen.

Nu sju år senare är Keren Dunaway en av de mest framstående informationsspridare om viruset i Latinamerika. Att hon redan i så ung ålder våga prata om viruset gör henne ovanlig i regionen där få barn och ungdomar våga berätta för sina kamrater att de är smittade.

Keren upplevde själv hur hon blev bortstött av sina klasskamrater när de fick reda på att hon var smittad. Många kamrater vägrade att leka med henne av rädsla för att själv bli smittade. När Keren började att prata om viruset och förklara hur man blev smittad skedde en stor förbättring, skriver AP.

Redan som 9-åring började hon följa med sina föräldrar, som är gundare av organisationen Llaves som hjälper till att sprida information om viruset, på informationsträffar runt om på skolorna i Honduras. Trots sin unga ålder har hon redan besökt ett flertal länder för att berätta sin historia.

Förra året startade hon upp en barnversion av den informationstidskrift hennes föräldrar jobbar med. Tidningen som heter "Llavecitas," ges ut varannan månad och trycks i över 10 000 kopior som säljs i Honduras.

Drömmer om Hollywood

Kerens stora intressen är sång och skådespeleri och hon berättar för AP att hon tar tar lektioner i båda. Precis som många andra tjejer drömmer hon om att få åka till Hollywood.

Hennes stora idol är Miley Cyrus som hon nöjt konstaterar att hon delar både stjärntecken och favoritfärgen lila med.

– Ibland har jag så roligt att jag glömmer bort att jag har viruset, säger hon till AP.

Fler unga smittade

Kerens öppenhet kommer i en tid när allt fler unga personer runt om i världen drabbas av viruset. 45 procent av alla smittade är i åldern 15-24, enligt FN:s aids-rapport från 2008.

I Latinamerika är 55 000 – av de sammanlagt 2 miljoner smittade – barn under 15 år. Den stora majoriteten av dessa har smittats av sina mödrar eftersom endast 36 procent av de gravida får mediciner som förhindrar att barnet föds med viruset.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC släppte nyligen en rapport om läget i USA. I rapporten framgick det att 56 000 personer smittas varje år. Det är 40 procent mer än man tidigare uppskattat. Totalt bär ungefär en miljon amerikaner på viruset.