Nu slutar vi snusa

HÄLSA

Det är dags nu. Ett nytt år, ett nytt liv – utan snus.

1 januari höjs skatten och prillan blir dyrare.

Spara pengarna istället, häng med på aftonbladet.ses sluta snusa-satsning.

Tillsammans ska vi klara det.

Hälften av alla som snusar vill sluta, visar undersökningar som genomförts på uppdrag av Statens Folkhälsoinstitut. Många ser nyårsafton som ett perfekt tillfälle att ge upp snuset men faller sedan tillbaka i beroendet lika snabbt som bubblorna i ett champagneglas försvinner.

Därför startar aftonbladet.se en kampanj som ska hjälpa dig att hålla nyårslöftet och bli snusfri.

Barbro Holm Ivarsson är psykolog och expert på tobaksavvänjning. Hennes nya bok "Sluta röka och snusa på fyra veckor" kommer ut den 28 december. I sitt arbete har Barbro Holm Ivarsson träffat många som lyckats ge upp snuset.

– Du måste verkligen vilja sluta snusa. Människor som inte lyckas vill egentligen inte bli snusfria.

Börja redan nu

För att klara av att kasta dosan på nyårsafton råder Barbro Holm Ivarsson dig att redan nu börja jobba för ett snusfritt liv.

– Man kan likna det vid en idrottsman som vill vinna en tävling. Han eller hon skulle aldrig bestämma sig för att börja förbereda sig för att vinna först på kvällen innan tävlingen.

Ät välbalanserad kost på bestämda tider och drick mycket vätska. Vänj dig vid tanken på att inte alltid ha en prilla under läppen. Pröva också att hoppa över exempelvis lunch- eller kvällssnusen.

Efter stoppdagen kan fysisk aktivitet få dig att sakna prillan mindre. Ta nikotinläkemedel, i form av tuggummi, tabletter eller plåster, om suget blir svårt att hantera.

Ekonomiskt lyft

Forskning visar att snus påverkar kroppens hjärt- och kärlsystem negativt, orsakar cancer och skadar munhälsan. Att skippa prillan innebär också ett rejält tillskott i plånboken. Den 1 januari höjs skatten på snus från 246 kronor per kilo till 336 kronor per kilo. En dosa lössnus som tidigare kostat 37 kronor höjs till 44 kronor.

Bättre flås och en fräschare look är andra fördelar med att bli snusfri. Många som slutar blir förvånade över hur lätt det är, menar Barbro Holm Ivarsson.

– De kanske har prövat att sluta tidigare men misslyckats. Nästa gång går det lättare eftersom snusaren har mer erfarenhet och är starkare motiverad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Snus