”Jag somnar som ett barn”

HÄLSA

Söndags reporter testade nya ljusterapin

Q-light är den senaste ljusbehand- lingsmetoden som kommit till Sverige.

Söndags reporter Agneta Elmegård provade på AC Bodylife i Solna.

Foto: henrik brunnsgård
Vilsamt. Söndags reporter Agneta Elmegård testade det senaste inom ljusterapi - Q-light - för att bli kvitt sin vårtrötthet. Och somnade.

Det strömmar behaglig musik ur högtalarna i behandlingsrummet när färgterapeuten Ann-Christine Söderberg tar emot mig.

Jag får sätta mig i en stol och vi samtalar om varför jag kommit dit. Jag lider av vårtrötthet och känner mig hängig på morgnarna. Har svårt att komma igång helt enkelt. En bakgrundsanalys av min livsföring, mitt arbete och min fritid, är lika viktig som mina symtom och problem, anser hon.

Jag får lägga mig på en brits med värmedyna och Ann-Christine sätter in en lins i Q-light så att vitt ljus projiceras fyrtio centimeter framför mitt ansikte.

– Blunda, säger hon och ber mig sedan sakta öppna ögonen utan att titta in i lampan. Blicken ska riktas förbi ljuskällan ut genom fönstret eller i taket.

35 000 lux träffar mina näthinnor och jag drömmer mig bort till en sandstrand i Bahamas.

I 20 minuter ligger jag på britsen medan Ann-Christine sitter bakom mig och vilar sina händer på mina axlar. Jag somnar in som ett nyfött barn?

– Det gör inget om man somnar, kroppen tillgodogör sig ljuset genom huden också, förklarar hon. Sedan byter Ann Christine ut det polariserande filtret mot ett lilafärgat och proceduren börjar om, den här gången i fyra minuter.

– Lila är bra mot stress och balanserar de mentala processerna, berättar hon.

Ann-Christine har 25 års erfarenhet av både sjuk- och friskvård. Sessionen avslutas med fyra minuters projicering av rött ljus på min sköldkörtel eftersom jag har en underproduktion i den. Besöket tar knappt en timme och efteråt känner jag mig pigg men ändå skönt avslappnad.

Behandlingstiden beror på vilken typ av obalans man söker för. Svårare obalanser behandlas upp till 10-15 gånger under två månaders tid. Kostnad: konsultation 400 kr, följande behandlingar 300 kr.

Effektivt mot depressioner

Här kan du få behandling:

Läs också:

Agneta Elmegård