Alla dieter lika bra

Av: 

Karin Persson

Hälsa

Färre kalorier är viktigast

Det spelar ingen roll om du kör GI, Atkins eller stenåldersdieten. Envishet är det som gäller om du vill gå ner i vikt. Ät färre kalorier så tappar du kilon. Om energin kommer från kolhydrater, fett eller protein har ingen betydelse, visar den hittills största bantningsstudien.

Förespråkarna för olika dieter, den ena fyndigare än den andra, tävlar om att vinna över dig till just deras metod. Men nu publiceras den största dietstudien hittills. Resultatet? Ingen vinner. Alla tillvägagångssätt är lika bra, eller lika dåliga om man så vill.

– Den här studien bekräftar vad vi gamla torrbollar har sagt hela tiden men som ingen gillar att höra; käka mindre och spring mer så går du ner i vikt, säger Stephan Rössner, professor i medicin.

Fyra populära dieter

Amerikanska forskare följde över 800 överviktiga eller feta amerikaner. Under två år åt deltagarna i studien enligt fyra olika populära dieter; två grupper åt lite fett och mer kolhydrater medan de andra två grupperna minskade sitt kolhydratintag men åt mer fett. Alla deltagarna åt cirka 750 kalorier mindre per dag och uppmanades att motionera en och en halv timme per vecka. De hade också tillgång till professionell, personlig rådgivning under studiens gång.

Efter att deltagarna följt sina dieter i två år hade de förvisso gått ner i vikt, men bara två till tre kilo i genomsnitt. Det var heller ingen skillnad mellan de olika grupperna. De som lyckades bäst var i stället de som utnyttjade den personliga rådgivningen regelbundet.

Bättre blodvärden

Även om viktminskningen inte var vad deltagarna hade hoppats på gav dieterna andra positiva resultat. Alla deltagare fick bättre blodvärden vilket minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes. De som åt mindre kolhydrater hade förbättrat sina värden av det goda kolesterolet medan de som följde de fettsnålare dieterna hade minskat halten av farligt kolesterol. Resultatet av studien publicerades i medicintidskriften The New England Journal of Medicine.

Hitta formen med Viktklubb

Viktklubb.se har en metod för balans i energiintaget. Du äter inte mer än du gör av med. Enkelt och effektivt. Läs mer på Viktklubb.se

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Gå ner i vikt snabbt och enkelt med Viktklubb.se
Publisert: