Så fixar Pernilla superformen

Av: 

Helena Lindstam

Träning

”Jag har blivit smalare med åren”

41-åriga Pernilla Wahlgren aldrig varit mer nöjd med sin kropp.

Inte heller har hon varit lika frispråkig.

För Kropp & Hälsa berättar stjärnan öppet om livet som mamma till tonåringar, vad hon tycker om skönhetsingrepp och varför hon bara sover tre timmar per natt.

Och hur står det egentligen till med kärleken?

Sedan Pernilla Wahlgren flängde runt på scenen i musikalen "Sound of music" för ett år sedan, och blev av med sina mammakilon efter graviditeten med sonen Theo, har hon lyckats hålla sig slank och fit.

Pernilla tillhör en av de få som slinker i storlek X-small. Lätt som en plätt.

- Ja, jag har blivit smalare med åren. Mitt tonårshull försvann vid 40, säger hon och skrattar.

Nu verkar hon själv nästan förvånad över att hennes nya motto - att slopa alla matförbud - har haft en sådan positiv effekt på hennes kropp.

- Jag hatar ordet BANTA. Då förbjuder man en massa saker och det gör bara att man blir fixerad av just det man inte får äta. Om jag tillåter mig själv att äta vad jag vill så blir jag inte lika sugen.

Pernilla minns när hon var yngre och det hände att hon bantade inför någon premiär.

Då var hon jättenöjd om allt hon åt var en tomat under hela dagen.

- När jag sedan väl gått ner i vikt blev jag så glad att bantningen var över att jag smällde i mig en påse chips. Och så var jag tillbaka i gamla vanor och gick upp allt igen på ett kick.

Pernilla säger att hon i dag hellre har avokado än smör på mackan. Och att hon föredrar bulgur och kyckling framför stek med potatis och fet sås. Av den enkla anledningen att det är godare och bättre för hennes kropp.

Hon har också gett upp en av sina tidigare favoriter, pastan.

- Pasta är en deg och äter man det ofta så är det som att äta pannkakor varje dag, typ. Det är kolhydraterna som är boven, säger Pernilla.

Äter allt - men lagom mycket

Själv kör hon med GI-tänket. Och blir det morotskaka ena dagen tar hon kanske bara en liten bit av kanelbullen nästa dag. Det handlar om att få äta allt, fast i lagom mängd. Och det finns förstås gränser:

- Jag har en son som är beroende av pasta carbonara och den får han äta själv (skratt).

Förutom ett sunt mat-tänk håller stjärnan kroppen i rörelse. Hon springer upp och ner i de fyra trapporna i huset på Lidingö och så power-walkar hon nästan dagligen.

- Jag ser inte ens promenaderna som träning, det är så självklart. Jag går för att må bra, i snabb takt i en timme ungefär. Det är så skönt med den friska luften och så rensar jag tankarna.

Pernilla har också en personlig tränare på det lokala gymmet som hon bokar in när hon känner för ett styrkepass.

- Jag gillar att träna armar och rygg, det ger mig styrka och det mår jag bra av. Även om man är liten och smal är det skönt att bygga på lite muskler. Och så är det varierande och avkopplande att gå på gym. Jag varvar löpbandet med step-up-maskinen. Det är segt i början, innan man kommit in i träningen, men sen längtar man till gymmet, säger Pernilla som också lägger ner tid på att ta hand om sin hy, som blir extremt torr på vintern.

- Jag går regelbundet och får en behandling som kallas för "quick fix". Det är en kemisk peeling med omniluxljus och en uppstramande mask som funkar som en vitamin- och fuktboost för ansiktet, säger hon och tillägger:

- Och sen lite botox ovanpå det! (asgarv).

Och där fick vi ett smakprov på Pernillahumorn.

Botox är inte hennes grej, även om hon generellt inte är emot skönhetsingrepp.

"Folk får väl göra som de vill", ungefär.

- Jag tycker att det är helt okej om man är vuxen och förändrar något som man mår väldigt dåligt över. Men jag kan också tycka att det är helt fel när unga tjejer gör bröstförstoringar.

Men hon aktar sig för att gå närmare in på ämnet. Sist hon uttalade sig om plastikoperationer på sin blogg - Pernilla har en av landets största - blev det rabalder både i pressen och på bloggen.

Du får utstå kritik från dina bloggläsare i bland. Hur tar du det?

- Jag tar jag inte åt mig. Jag tror att det har med min humor att göra, jag är självironisk och driver gärna med mig själv och andra. Jag är ganska hårdhudad.

Du verkar ha bra självförtroende?

- Ja, men jag ger mig inte in i vad som helst för det. Jag är väldigt medveten om vad jag är bra på eller inte. Jag har till exempel blivit tillfrågad att vara med i "Let's dance" flera gången och tackat nej. Bara tanken på att stå där i direktsändning och inte fixa det ... Dans är inte min starka sida precis.

Några andra tv-produktioner du tackat nej till?

- Jag blev tillfrågad om jag ville vara med och göra "Den rätte för Pernilla Wahlgren". Jag trodde att de skojade. "Ni har kommit helt fel", sa jag, "ring Linda Rosing i stället". Och så gjorde de det (skratt).

Pernilla säger att det inte är hennes stil att skylta med privatlivet, men som en av landets största kändisar har hon ändå fått se sitt privatliv utfläkt på svallerpressens förstasidor. Senast då hon separerade från yngste sonen Theos pappa Joachim. De har i dag delad vårdnad om Theo och är nära vänner.

Hur hämtar du kraft när livet är jobbigt?

- När jag har mått dåligt har jobbet och vännerna varit min räddning. Att jag har fått träffa roliga människor och skratta. Skrattet är förlösande. Omge dig med roliga, varmhjärtade vänner. Det är otroligt bra för välbefinnandet!

Hur är det att vara mamma till tonåringar?

- Det är roligt ibland och ett helvete ibland. Mitt och Biancas stora gemensamma intresse är kläder och smink. Samtidigt så är det just det vi bråkar om mest. Hon vill låna alla mina kläder och mitt smink - vilket hon får för det mesta - och sen blir jag arg när jag inte hittar det jag söker. Jag vill ha kontroll över mitt dressing room.

Är du en kompismamma?

- Jag tycker att det är viktigt att hålla en tydlig mammaroll. Men samtidigt vill jag att mina barn ska komma till mig med sina problem, att det ska känna att de kan berätta allt för mig utan att jag dömer eller straffar dem.

Är du sträng?

- Om man ska tro mina barn så är jag den strängaste mamman av alla mammor, men det tror jag inte ett dugg på. I sina tonårsbarns ögon är man alltid den strängaste mamman. Och jag säger till dem att det bara handlar om kärlek.

Apropå kärlek, är du förälskad just nu?

- Nej, det är jag inte.

Nähä, så du är singel?

- Njaaa ... Ja, ja ... (Skratt)

- Om jag har en ny kärlek i mitt liv så berättar jag inte om det i så fall. Det är min nya grej här i livet. Jag pratar inte om mitt kärleksliv och det är jätteskönt.

Okej. Varför har du så svårt att gå och lägga dig på kvällarna?

- För att jag är kvällsmänniska. Och så har jag upptäckt datavärlden. Att surfa på nätet är som ett gift för mig. Det är helt sjukt. Jag måste gå och avprogrammera mig tror jag. Jag kollar modesajter, kläder, tidningar, bloggar. Och så mejlar jag. Jag har nog 800 obesvarade mejl i min mejlbox. Ibland har jag bara lust att radera alla och säga "jag är ledsen allihop, men det är för mycket".

När går du och lägger dig?

- Alldeles för ofta vid tre, fyra på morgonen dessvärre. Jag är jätteglad om jag lägger mig före tolv! Men när jag väl somnat så sover jag hårt. Alla i familjen är extremt svårväckta. Min väckarklocka ringer och ringer på morgonen, men alla ligger kvar. Jag får ställa klockan på extra tidigt, för att få iväg alla till skolan.

Vad är lyx för dig?

- Lyx, det är när jag inte har tider att passa, att inte ha några måsten. Jag har en dröm att bara ta ungarna och åka iväg och bo i Thailand ett halvår och låta dem gå i svensk skola där och bara flyta omkring.

Vad är det som är så jobbigt med tider?

- Jag har så mycket på gång hela tiden och det är ett evigt pusslande med tider. De är stressande och jag undrar ofta hur jag ska hinna med allt. Jag är faktiskt ganska dålig på att passa tider.

Men jag kommer aldrig för sent till teatern, då skulle man inte bli långvarig i branschen.

Hur får du pusslet att gå ihop då?

- De stora barnens pappa (Emilio Ingrosso reds anm) bor utomlands så jag har ingen hjälp där och det gör allt mycket, mycket svårare. Har man delad vårdnad så vet man vilka veckor som är fria för jobb. Men jag har ett otroligt bra nätverk av familj och vänner och en barnflicka som kunnat följa med på turné, så det funkar.

Som om hon inte hade nog att göra så är Pernilla i färd med att skriva en kokbok och ännu lite längre fram i tiden hoppas hon att hennes dröm om en egen feelgood-butik ska infrias.

- Det är bra att ha drömmar kvar. Så det inte bara är "jag ska stå på scenen och vara stjärna, annars är livet slut".

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning