Tisdagar - veckans stressigaste dag

Av: 

Kristina Pousette

Hälsa

Efter en slö måndag måste många jobba över på tisdag

Måste du jobba över i dag?

Då är du inte ensam.

Tisdagar är nämligen veckans stressigaste dag.

Britter stressar som allra mest på tisdagar.
Britter stressar som allra mest på tisdagar.

Måndagar är kanske den dag många känner sig stressade på jobbet. Ny vecka och mycket som ska göras och planeras.

Men nu visar det sig att tisdagar är värre. Och det är precis runt lunch det är som värst, skriver brittiska tidningen Daily Telegraph.

Brittiska forskare har frågat 3 000 vuxna britter om vilken dag i veckan de upplever mest stress.

Och svaret är alltså tisdagar.

– Studien visar också att många jobbar in lunchen den dagen när de känner att de har en stressig vecka framför sig, säger Graham Waters från det brittiska kosttillskottföretaget Bimuno som har gjort undersökningen.

Slappar på måndagen

Mer än 53 procent av de som deltog i undersökningen svarar att de ofta slappar sig igenom måndagen med att till exempel surfa på Facebook i stället för att jobba. På det viset skjuter många upp saker på jobbet till tisdagen.

Nästan 20 procent uppger att de därför sedan måste jobba över på tisdagen för att hinna med allt som ska göras efter den slöa måndagen.

Carl Åborg, docent i psykologi på Karolinska institutet vid institutionen för folkhälsovetenskap, känner inte igen det här med tisdagsstress.

– Det är snarare i början och slutet av veckan som många känner sig stressade. Det är vanligt att stressen stiger på söndag kvällar när man känner förväntan och i oro inför den kommande arbetsveckan. Många sover dåligt på söndagar, säger han.

Skyller på chefen

Den brittiska undersökningen har också ställt frågor om orsaken till varför människor känner sig stressade på jobbet. Så många som en fjärdedel uppger att de känner sig stressade varje dag. Tolv procent menar att det är chefens fel och nio procent skyller stressen på sina kolleger.

– Det viktiga när det gäller stress är återhämtning. Det är när man inte får vila emellan som det blir en hälsofara. Sömnen är central, den ger ett bra skydd mot skadlig stress, säger Carl Åborg.

Känner du dig extra stressad på tisdagar? Då gäller det alltså att sova ordentligt på måndag kväll.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert: