Livsförlängande substans funnen

Hälsa

Snart kan politikerna få en tung anledning att höja pensionsåldern. Forskare har hittat en substans som förlänger livet hos ett däggdjur – och det rejält.

Kanske bjuder framtiden på 180-årskalas?

Döden är oundviklig men tidpunkten för när den ska inträffa är delvis förhandlingsbar. Förutom det gamla vanliga – att hålla vikten, motionera och låta bli cigaretterna – finns ett antal knep att ta till för ett längre liv. Tyvärr har knepen i fråga hittills varit mest till gagn för jästceller, bananflugor och rundmaskar, trotjänarna i människans sökande efter fler levnadsdagar.

Fungerar på möss

Inga av de substanser som har testats har gett några lysande resultat på däggdjur. Därför är de resultat från amerikanska forskare som publiceras i ett kommande nummer av vetenskapstidskriften Nature något av en skräll. Forskarna, med David Harrison, Randy Strong och Richard Miller i spetsen, har förlängt livet på möss. Och inte på några skräddarsydda möss, utan möss med stor genetisk variation.

Substansen som mössen fick i sin mat kallas rapamycin. Rapamycin används redan på människor, bland annat för att minska risken för avstötning vid transplantation. Medlet används också i vissa stentar, de rörformade metallnät som sätts in i kranskärl kring hjärtat för att de inte ska täppas igen. Och enligt en amerikansk databas över vetenskapliga studier på människan testas rapamycin för närvarande i 379 försök, i hopp om att substansen också ska kunna användas mot bröstcancer, ändtarmscancer, leukemi, icke-småcellig lungcancer samt den reumatiska sjukdomen sle, bland mycket annat.

Väcker etiska frågor

Mössen var medelålders när försöket inleddes. Egentligen hade forskarna tänkt att ge substansen mycket tidigare, men molekylerna behövde modifieras så att de inte förstördes i magen vilket tog lite tid. Trots den sena starten förlängde rapamycin mössens liv med mellan 28 och 38 procent – vilket i runda slängar skulle motsvara 60 år för människans räkning. Eftersom den maximala livslängden i dag tycks ligga kring 120 år, kanske det nu är läge för att planera för 180-årsfesten.

Eller kanske inte. Bieffekten med rapamycin är att ämnet trycker ned immunförsvaret. Det återstår enormt mycket forskning innan substansen kan testas på friska människor enbart i syftet att förlänga liv. En rad etiska frågor tornar också upp sig vid horisonten.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa