Varför har jag panikattacker?

HÄLSA

Jag är 24 år gammal och har just börjat få ordning på mitt liv. Efter att ha levt i narkotikamissbruk de senaste sju åren så har nu livet börjat se ljusare ut.

Jag har fått jobb och har det väldigt bra materiellt sett. Jag motionerar regelbundet och tar hand om min sargade själ genom ett underbart 12-stegsprogram. Jag mår väldigt bra.

Men så kommer dessa panikattacker med hjärtklappning och nästan hyperventilation. Vad kan det stå för?

Svar: Det är svårt att exakt svara på vad det står för. Det vi vet om panikångest är att den oftast orsakas av att man utsatts för mycket stress och när kroppen är i detta skede ökar den sina aktiviteter för att man ska klara av situationen så bra som möjligt. Om denna stress blir långvarig visar kroppen att den fått nog av den varan och man kan då få panikattacker. Men attackerna kan även komma efter att all stress är borta.

Orsaken här kan vara att det tar ett tag för kroppen att komma ner i varv. Man kanske först då upplever kroppens ökande aktivitet som behaglig. När det sker blir man åter mer spänd och uppmärksam på kroppen och detta gör att attackerna vidmakthålls.

Därför säger många "Jag tycker att jag borde fått attacker förut när jag verkligen var stressad, men nu när allt är lugnt borde kroppen också vara lugn." Tala med din husläkare eller din psykiatriska mottagning så kan du få råd om hur du ska hantera attackerna.