Är rå potatis verkligen giftig?

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Vad är det för skillnad på att äta rå eller kokt potatis? Jag ger ibland min son en halv rå potatis när vi kommit hem från dagis för att han ska stå sig till maten. Nu säger en väninna att rå potatis är giftigt. Är det så?

Rå knöl. Rå potatis av god kvalitet är inte farligt.
Foto: ANDERS NORRSELL
Rå knöl. Rå potatis av god kvalitet är inte farligt.

Svar: I kokt potatis har byggstenarna i stärkelsen brutits loss från varandra vilket innebär att kolhydraterna snabbare tas upp i tarmen och ger högre och snabbare blodsockerstegring (högre glykemiskt index). Rå potatis är normalt inte giftig. Är potatisen däremot omogen, har legat länge och börjat gro, är skämd eller har utsatts för ljus kan det finnas betydande mängder av giftigt grönt solanin även i en potatishalva. Solanin är en typ av alkaloid som gör att röda blodkroppar faller sönder. När sedan frigjorda färgämnen utsöndras via njurarna blir urinen rödbrun. Den gröna potatisväxten och de små gröna potatisfrukterna ovan jord innehåller alltid en hel del solanin.

Är potatisen skördad i normal tid och har god kvalitet – och är utan grön färg - så kan ni fortsätta äta era potatishalvor.

Publicerad: