Fin i bikini!

HÄLSA

Glöm komplexen och börja njuta av kroppen, sommaren och livet.

Bli bikinistolt med expertens bästa råd.

Glädjen över sommarens njutningsfulla stunder och äventyr kan lätt dämpas när allt du kan tänka på är hur din kropp ser ut. Vi lever i en tid som lätt får oss att tänka osunt mycket och väldigt själv­kritiskt på hur vi ser ut. Det kan låta som ett ytligt problem men konsekvenserna kan bli allvarliga.

– Missnöje med kroppen kan vara en riskfaktor för att senare utveckla en ätstörning, säger Ata Ghaderi, som forskar om negativ kroppsuppfattning vid Karolinska institutet och är en av för­fattarna till boken ”Lev med din kropp”.

– Även om missnöjet inte gått så långt att det blivit sjukligt är det ett bekymmersamt problem som påverkar livs­kvaliteten och kan leda till att du känner dig orolig, obekväm, osäker och otillräcklig, säger han.

Låt inte tankarna ta över

Det är i grunden inget fel med att vilja se bra ut, men du behöver ha balans och lägga rimligt mycket tid och energi på ditt utseende. När det går åt timmar varje dag åt att dölja, fixa och ändra ditt utseende och du undviker vissa aktiviteter, situationer, plagg eller positioner för att du är missnöjd med din kropp handlar det inte längre om att se funktionellt hel, ren och trevlig ut.

– Då har det övergått i något dys­funktionellt som får dig att må dåligt och hindrar dig från att leva ditt liv som du vill, menar Ata Ghaderi.

Hans forskning visar att negativt kroppsfokus bland annat kan leda till sänkt livskvalitet, sämre relationer och att människor avstår från att följa sin potential och sina ambitioner.

– Missnöje med kroppen påverkar faktiskt det mesta i livet för kroppen är med dig hela tiden.

Bara du är du!

En anledning till att många är miss­nöjda med sina kroppar är att vi strävar efter det omöjliga och luras att tro att alla kan välja sin kroppsform om vi bara anstränger oss tillräckligt.

– Kroppens optimala vikt och form är individuell och i väldigt hög grad genetiskt bestämd. Den går att påverka men inte alls så mycket som vi luras att tro. Även om det finns utrymme i den genetiska programmeringen för att träna och bygga muskler är det fort­farande din unika kroppssammansättning som bestämmer hur du ser ut snarare än ideal eller personliga önskemål.

Din inställning till kroppen går där­emot lyckligtvis att förändra radikalt eftersom bilden du har av din kropp är påverkad av erfarenheter, tankar och känslor snarare än av din kropp. Genom att ändra ditt beteende skapar du nya erfarenheter som påverkar din kroppsuppfattning positivt – även om kroppen inte alls förändras.

”Gör det du vill för att du vill”

Ata Ghaderis främsta råd för att stärka självbilden är att göra det du tidigare avstått från på grund av din kropp.

– Ägna dig åt det som du uppskattar och njuter av i livet, oavsett hur din kropp ser ut. Gör det du vill för att du vill det. Vill du ha bikini eller kjol ska du ha det, vill du stå på scen eller gå en danskurs kan du göra det oavsett hur din kropp ser ut.

Resultatet blir en rikare upplevelse av livet, eftersom du deltar i det fullt ut i stället för att bedöma dig själv utifrån.

– Du blir ett med dig själv och din kropp. Det är så du når harmoni, genom att helt och fullt gå in i livet och göra vad du vill göra. 

1. ”My precious!”

Ta hand om kroppen och gör trevliga saker med den och mot den. Börja behandla den som om den vore det vackraste och bästa du har – för det är den!

2. Kläm och känn

Sluta mäta, nypa, känna och titta på din kropp på ett negativt sätt. Känn på din kropp, smek din kropp, uppskatta den och upplev den i stället. Var snäll och respektfull.

3. Sväng dina lurviga

Njut av din kropp, uppskatta den och använd den i de sammanhang där du vill vara. Gör det som du vill oberoende av hur din kropp ser ut! Om du vill dansa – gör det! Om du vill simma – gör det! Det ger dig erfarenheter som påverkar dina tankar om din kropp positivt. Det ökar ditt livsutrymme och hjälper dig tycka om dig själv.

4. Men vad gör det om hundra år?

Tydliggör dina värderingar. Vad är viktigt för dig i livet? Vad engagerar dig? Lägg mer av din energi, potential och ditt fokus på att hjälpa människor och förbättra världen och mindre på att bedöma din kroppsform.

5. ”Schh, den kan höra”

Prata inte illa om kroppen med dig själv eller inför andra. Börja prata bra om den och öva på att visa uppskattning för det som är bra, vackert och fungerar. Tillåt dig själv att bli uppskattad av andra.

Linnea Molander

ARTIKELN HANDLAR OM