”Jag ville bara kasta i mig något sött”

Zandra utvecklas, de senaste tre veckorna: att vara sockerfri

Önskar att jag kunde visa upp en fräsch uppenbarelse. Icke. I min soffa försmäktar jag. Förkyld men med en sockerfri kropp som tröst.
Önskar att jag kunde visa upp en fräsch uppenbarelse. Icke. I min soffa försmäktar jag. Förkyld men med en sockerfri kropp som tröst.
Hej Zandra
 Zandra Lundberg, 26, bor i Enskede med sin 
hund. Är krönikör, reporter och bloggare. 
Styrketränar ibland, yogar oftast.
Hej Zandra Zandra Lundberg, 26, bor i Enskede med sin hund. Är krönikör, reporter och bloggare. Styrketränar ibland, yogar oftast.

När jag skriver det här är jag på min 21:a dag utan socker.

Ska jag vara ärlig så känns det inte alls som jag tänkt mig.

Jag hade sett framför mig hur jag skulle känna mig Los Angeles-­fräsch. Komma ut från yogastudion med glowig hy och en grön juice i högsta hugg.

I stället ligger jag nerbäddad i min soffa. Här har jag legat de senaste sex dagarna, däckad av förkylningen från… ja, tänk er någon riktigt vidrig plats.

Ja, jag tycker fruktansvärt synd om mig själv.

Men låt oss backa bandet fyra veckor.

Jag äter ju inte så där vidare värst mycket socker, tänker jag. Någon sockeroholic är jag i alla fall inte. Efter att under en veckas tid ha skrivit sockerdagbok är jag inte lika kaxig. Det visar sig att jag trillar i sockerfällan ett par, tre, fyra, ibland fem (!) gånger – dagligen.

Den största boven är mandelmjölken som jag har i mitt te. Och de där ekologiska pepparkakorna som är så goda att jag äter dem året om. Till min stora förvåning visar det sig också finnas tillsatt socker i en av mina favoritvardagsrätter, panangcurry.

Det är tydligt att jag inte haft någon som helst koll. Mina socker­fria veckor börjar utan problem. Ta-da-da-ta-da. Fakt­um är att jag knappt tänker på att jag lever sockerfritt.

Så kommer den fjärde dagen. Jag känner mig överväldigad. Jag har två jobb som ska vara klara om några timmar. Det är eftermiddag. Jag sitter moloket på min kontorsstol och stirrar in i datorn. Allt jag vill är att kasta i mig någonting sött och få lite energi. Men icke. Jag motar suget med en kopp te. Det hjälper föga.

Jag läser mycket om människor som lever sockerfritt. De verkar må så bra.

– Jag är piggare, har mer energi och mindre magproblem, säger bloggaren

och kokboksförfattaren Åse Falkman Fredrikson.

Dessutom tillägger hon att hår och naglar som växer som ogräs och att hon känner mindre sug och hunger.

Vecka två löper bekymmersfritt. Jag går på restaurang med en vän och hoppar efterrätten. Jag äter inte socker, säger jag.

Det borde inte jag heller göra, säger hon och beställer en crème brûlée.

När vi ska gå halar hon fram en present till mig: en påse av Renée Voltaires ingefärs­kolor. Det står på påsen att de är veganska och fria från gluten. På något vänster inbillar jag mig att de också är sockerfria. Det var de inte, inser jag i samma stund som jag känner den sötsliskiga smaken spridas i munnen och spottar ut kolan i handen. Lite fusk. Men bara lite.

I Sverige äter vi 40 kilo socker per år, per person. Ett sockerfritt liv har en hel rad olika hälsofördelar. Riskerna för hälsoproblem ökar i takt medsockerintaget.

Ett liv utan socker är alltså ett friskare liv. Det är tyvärr inget jag får erfara.

Dag 15 utan socker åker jag på den värsta förkylningen jag haft i mitt liv.

Tänk att jag nöjer mig med en bit nu!
Tänk att jag nöjer mig med en bit nu!

Jag sitter uppflugen i soffan med en kopp te och tycker förbannat synd om mig själv. För om det är någonting jag vill när jag är sjuk är det åtminstone att ha honung i mitt te. Och äta lite glass. Men nej.

Efter tre veckor firar jag att mina sockerfria dagar är över, med mint­choklad. Men plötsligt smakar det inte längre så där gott som jag tänkt mig.

Alldeles för sött, skriker mina detoxade smaklökar.

Och det är nu det händer: för första gången i mitt liv nöjer jag mig med bara en bit.

att rata socker

VAD ÄR GREJEN?

Grejen är att inte äta socker. Inget tillsatt socker och inte heller försöka ersätta det med exempelvis fruktsocker eller honung. På tre veckor.

Jag läser ”50 vägar till ett sockerfritt liv” av Fredrik Paulún.

Förutom att tandtrollen frodas av socker så visar studier att människor som äter mycket socker har sämre blodfetter vilket leder till ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Det sägs även att socker påverkar sömnen, matsmältningen och hyn till det sämre.

WOW-FAKTOR

Vad lätt det var! När jag väl började läsa innehållsförteckningarna ordentligt…

HÄLSOEFFEKT

Jag tycker mig vara piggare och lite fräsch­are. Vecka tre däckar jag tyvärr i en segdrag­en förkylning, trots min superhälsosamma sockerfria tillvaro. Efter tre veckor har jag inget sockersug kvar alls.

Pepparkakor, mandelmjölk och panangcurry. Mina tre största sockerbovar!
Pepparkakor, mandelmjölk och panangcurry. Mina tre största sockerbovar!

Här är bovarna i dramat…

+

Och sist men inte minst – kolorna som fällde mig!
Och sist men inte minst – kolorna som fällde mig!

+ Alla festliga och peppiga sockerfrittbloggar jag snubblar över.

+ Pigg och glad.

+ Jag känner mig så fruktansvärt nöjd med mig själv.

– Det är jobbigt att ha restriktioner kring kosten.

– Jag fuskar. Av misstag, men ändå.

– Jag vill ha choklad (varför fuskade jag inte med choklad om jag nu skulle fuska?).

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN