Skydda hjärtat – ät fisk

HÄLSA

Två portioner i veckan bättre än medicin

En till två portioner fisk i veckan minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med hela 36 procent, enligt en amerikansk studie.

Foto: Ablestock
Fisk är nyttigt – och särskilt odlad lax.

Risken att drabbas av en för tidig död över huvud taget reduceras enligt studien med 17 procent. Det skulle toppa effekten av blodfettssänkande så kallade statiner, som minskar risken med 15 procent.

Studien har vägt ihop en stor mängd forskning från såväl USA som Europa och presenteras i tidskriften Jama, skriver Dagens Nyheters nätupplaga.

Odlad lax nyttigast

Hemligheten är de omega-3-fettsyror som kallas EPA och DHA. Därför är fet fisk effektivare när det gäller att minska risken för sjukdomar, och odlad lax är allra nyttigast eftersom den är så fet. Jämfört med vild lax innehåller den dubbelt så mycket omega-3.

250 milligram av fettet räcker för att få det mesta av effekten, och mer än 750 milligram ger ingen ytterligare effekt, säger Jana Pickova på Sveriges Lantbruksuniversitet till DN.

Föroreningar i fisken orsakar enligt studien åtta fall av cancer per 100 000 människor som äter odlad lax en gång i veckan. Samtidigt stoppar det hela 7 000 dödsfall bland samma mängd människor i hjärt-kärlsjukdom.

Läs mer:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM