Ta 7 steg - öka din kreativitet

Hälsa

Att vara kreativ är att våga tänka nytt och ge sig ut i det okända.

Det kan ge oss ny psykisk energi och en lyckokänsla.

-Oro, problem och även fysisk smärta försvinner en stund, säger Eva Sanner, författare och psykosyntesterapeut.

I sin nya bok "Det sjunde steget, om kreativitet och att finna sin livsrytm" beskriver hon hur vi kan hitta den kreativa pulsen i våra liv och uppleva skapandets glädje.

De flesta av oss behöver få mer utlopp för kreativiteten inom oss, anser Eva Sanner.

-Vi behöver släppa lite på kontrollen och ge oss mer ut i det okända.

Utmana dig själv

Att vara sant kreativ är att göra något nytt, något spännande, något som är helt för dig själv och som upptar din totala uppmärksamhet. Det handlar inte bara om konst och arbete, menar hon.

-Du är kreativ när du gör något som utmanar dig tillräckligt mycket eller när du gör en uppgift som du aldrig gjort den förut. Då blir det inte rutin. Det kan vara att sticka en tröja och utforska just det garnets möjligheter, även om du stickat många tröjor förut. Det kan vara att krydda maten så att ingredienserna i just en enkel måltid blir en smakupplevelse.

När vi utmanar oss själva och går bortom det vi tror är våra gränser kan vi uppleva en känsla av flöde, efter engelskans "flow".

-Det är då vi går helt upp i det vi gör så att vi glömmer både tid och rum. Det ger en glädje som gör att vi får ny psykisk energi och bättre livskvalitet, säger Eva Sanner.

Lär dig att ha tråkigt

Kreativitet innebär att ha balans - mellan aktivitet och återhämtning. "Det sjunde steget" handlar om det steg som innebär en period av tomhet, stillhet och reflektion.

-När allt fler människor blir utbrända eller drabbas av stressrelaterade sjukdomar är det viktigt att förstå mer om balansen mellan kreativitet och vila och att ha den rytmen. Återhämtning behövs för att vi ska kunna bli kreativa på nytt, säger hon.

Det kan även innebära att man måste uthärda att ha tråkigt.

-Då kommer idéerna och fantasin. Men många är rastlösa och drar genast i gång andra aktiviteter.

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa