Hitta rätt gym för dig

HÄLSA

Hitta rätt gym för dig!

Viktklubb.se:s motionsexpert Shirin Rågby Djavidi guidar dig rätt.

Foto: Viktklubbs motionsexpert Shirin är proffs på träning.

Det är mycket att tänka på när man ska välja gym. Fundera på vad som passar dig innan du slår till. Bli klokare med Viktklubb.se: stora kartläggning av gymjättarna.

Friskis och Svettis "Det prisvärda gymmet för alla"

Vilka tränar här: Gamla, unga, tjocka och smala. Den breda allmänheten. Du känner dig välkommen så fort du kliver innanför dörren. Friskis och svettis grej är att vända sig till alla. Det ska vara enkelt att komma igång. Här behöver du inte känna att du måste ha de senaste trendigaste kläderna.

Klasser: Aerobics, ki yoga, ki box, ki balans, spinning, styrketräning, uteaktiviteter och danspass med flera. Jympan är den största verksamhet. Det är enkel träning i grupp som är uppbyggd på ”härma-principen”. Det vill säga det är inte några krångliga långa kombinationer. Allsidig träning som funkar för alla. Pulsjympa, seniorjympa och basjympa. Medeljympa är mest populär. Alla föreningar i landet har inte styrketräning. Men på de ställen som det finns är det mycket populärt. Det finns totalt 154 föreningar (även i Norge och övriga Europa). 60 stycken av dem har kompletta anläggningar med spinning och gym.

Priser: Årskort cirka 3 000 kronor på större orter där det finns ett komplett utbud. Då ingår allt. På en del föreningar kan du köpa kort (cirka 2 000 kronor/år) för bara den träningsformen du vill ha.

Worldclass "För dig som ställer höga krav"

Vilka tränar här: Hit går en salig blandning människor. Allt från trendiga ungdomar till äldre och vältränade personer. Gemensamt för dem alla är att de ställer höga krav och vill ha kvalitet.

Klasser: Ett brett utbud med allt från lugna pilates/yogaklasser till tuffa utmaningar som spinning och härliga dansklasser. Specifikt för Worldclass är ”express” och ”effect” klasserna. Det är 30 minuters effektiv träning. En helt ny klass är AfroExpress med genuina afrikanska rytmer och steg. En kul dansklass som passar alla. I februari lanseras Bootyexpress som är funktionell träning för rumpa och ben i 30 minuter.

Priser: Årskort från 499 kronor till 599 kronor i månaden. Det blir cirka 5 900 – 7 000 kronor / år.

Sats "Vi kan träning"

Vilka tränar här: Blandat. Mammor, pappor, mormor, dotter, barnbarn. Människor från alla samhällsgrupper i alla åldrar. De yngsta är 16 år, den äldsta 84. Det är en enormt blandad publik. Och det skiljer sig väldigt mycket från center till center. Snittåldern ligger på 34 år. Sats kallar sig inte gym längre utan träningscenter just för att visa bredden och för att det ska vara för alla.

Klasser: Bodypump, dansaerobics, spinning, pulsbaserad träning med pulsmätare (sats core puls, cykel puls), sats yoga, sats pilates boll, pt cirkel (kondition och styrka i grupp med en personlig tränare), bodycombat, sats box.

Till våren lanseras ”kostcoach” vilket innebär att du kan betala för en personlig tränare + ett skräddarsytt kostprogram.

Pris: Årskort från 355 – 650 kronor i månaden. Med det dyraste kortet får du träna i hela norden.

Nautilus "Det säkra och tidseffektiva gymet"

Vilka tränar här: En medelmotionär. Folk som vardagstränar för att må bra i huvudsak. De flesta tränar mellan två och tre dagar i veckan. Från 16 år och upp till vår äldsta medlem som är 94.

Klasser: Power (styrka i grupp till musik i 30 minuter), abs (bålträning 30 min), forza (japansk stridskonst med träsvärd), spinning, yoga, aerobics, step, mamma/barn (bara i Hammarby sjöstad). Nautilusmetoden går ut på att man tar i mer, vilket gör att man kan korta ner tiden träningstiden. Du gör så många du orkar på en övning sen går man till nästa. Det blir mer tidseffektivt vilket betyder att du kan träna igenom hela kroppen i gymmet på bara 30 minuter. Maskinerna är säkra och balanserade.

Pris: Årskort från 169 – 359 kronor i månaden, beroende på vilket gym du väljer i Sverige. De gör ingen skillnad på student eller pensionärskort. Priset gäller samma för alla.

Mer kom-i-form från Viktklubb.se:

Vinterns stora gymguide