Läkemedelsverket jagar förbjudna bantningsmedel

HÄLSA

Ska finkamma internet efter olagliga preparat

Glöm årslånga bantningskurer och svettig gymträning – midjemåttet ska minskas fort och enkelt. Näthandeln med fettförbränningsmedel har växt sig så stor att Läkemedelsverket bildat en grupp enbart för att jaga olagliga preparat.

De tolv i Olaga-gruppen ska finkamma internetsidor i jakten på olagligheter, främst ämnet efedrin. Det är kanske lika farligt för blodkärl och hjärta som effektivt för att tappa kilon.

Svensk lag förbjuder efedrin och närbesläktade efedraextrakt annat än i godkända läkemedel. Efter anmälningar misstänker Läkemedelsverket att substanserna döljer sig i näthandelns utbud av bantningsmedel.

Får ej bli hot

– Vi ska se till att internethandeln inte utvecklas till ett hot mot folkhälsan, säger Kerstin Hjalmarsson, ansvarig för Olaga-gruppen.

Den koncentrerar sig helt på marknaden kallad livsstil, som rymmer produkter för att bränna fett, stoppa håravfall eller öka prestation och potens.

Att vara ”smal och vacker” verkar lika intressant för varje ny generation, konstaterar Barbro Gerdén vid Läkemedelsverket. Allmänhetens många påringningar är ett tecken på det.

På frågan om utbudet då kanske borde ha granskats bättre redan tidigare, svarar Gerdén:

– I den bästa av världar, ja. Det handlar om både säkerhet och effekt, för visst kan det finnas också rena bluffpreparat. Men det är svårt att göra en absolut kartläggning av en väldigt stor marknad som vi egentligen inte kan kontrollera.

Pulver och piller

Att marknaden är gigantisk kan anas när ordet bantning ger 862 000 träffar i en av internets sökmotorer. Viktminskningskurer via datorn varvas med försäljning av pulverdrinkar och piller och rubrikerna frestar med Sexig vikt på 14 dagar, Nytt liv och Du klarar av det!

Bland tillbehören finns produkter som underbyxor för att massera bort lårens celluliter och dvd-filmer med träningsprogram, bland andra en ny slags striptease som ska ge kroppen en vacker och sexig form.

– Ät lagom och rör på dig, är nog egentligen grundreceptet. Men människor vill ha ”quick fixes” och det är väl där någonstans detta dyker upp, tror Fredrik Bergström, vd för Handelns utredningsinstitut.

Förbjudet efedrin har fått efterföljare

Britt Ledberg/TT