Ny studie: Fet mat inte farligare för hjärtat

HÄLSA

50 000 kvinnor i världens hittills största undersökning

Att äta frukt och grönsaker i stället för pizza minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Trodde du.

Men det är helt fel.

Det visar världens hittills största undersökning i ämnet, skriver Svenska Dagbladet.

I studien som publiceras av den amerikanska läkartidningen Jama deltog nästan 50 000 medelålders kvinnor.

19 000 av dem åt lågfettkost medan 29 000 åt vanlig kost.

Resultatet är uppseendeväckande.

Studien visar ingen effekt av att äta lågfettkost på två vanliga cancersjukdomar eller hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, slaganfall och åderförkalkning, skriver SvD.

Länge har hälsobudskapet varit att minska fettätandet och i stället äta mer frukt och grönt.

Ändrar ingenting

2004 kom de svenska och nordiska näringsrekommendationerna. De säger att fettmängden ska utgöra mindre än 30 procent av det totala kaloriintaget. Mättat fett och transfetter ska understiga 10 procent.

Men Livsmedelsverket ser ingen anledning att ändra rekommendationerna efter den senaste studien.

– Nej, det finns ingen anledning att ändra någonting. Främst därför att ingenting i rapporterna tyder på att lågfettkosten skulle vara skadlig, säger Sveriges högste ansvarige för kostråden, professor Åke Bruce vid Livsmedelsverket, till SvD.

Inga hälsovinster

Den aktuella studien, Women Health Study, inleddes i USA 1992.

Av totalt över 150000 kvinnor deltog nästan 50 000 av dem i kostprojektet. Det som skulle undersökas var om mindre fett och mer frukt och grönt i kosten bidrog till att minska risken för bröst- och tarmcancer samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Efter åtta år utvärderades försöket.

Det visade sig då att den hälsosammare kosten inte gav några som helst hälsovinster.

Studien gjorde dock ingen skillnad mellan olika fetter.

– Det här måste resultera i en öppen och ärlig diskussion från alla ansvariga. Risken är annars stor att vi får en förödande svekdebatt där människor känner sig bedragna, säger Gölran Berglund, hjärtprofessor i Malmö, till SvD.

Johan Edling